Kyberzločinci častěji útočí na pohostinství a cestovní ruch

V digitálním věku čelí cestovní ruch a pohostinství novým výzvám. Podle společnosti Check Point Software Technologies čelila ve 3. čtvrtletí 2023 v průměru každá společnost působící v cestovním ruchu nebo pohostinství 1 000 kybernetickým útokům týdně.

To představuje nárůst o pět procent oproti předchozímu roku. Kyberútoky přitom mají negativní dopad na důvěru spotřebitelů, pověst značky a finanční stabilitu podniků.

Ilustrační fotografie

„Jedná se o velmi znepokojivý trend, taktiky kyberzločinců jsou navíc velmi různorodé a stále sofistikovanější. Nedávno se terčem kybernetického útoku stala platforma Booking.com. Došlo k ukradení zákaznických dat, která byla následně prodávána na dark netu. Booking.com je celkově atraktivní cíl, který byl během posledních měsících několikrát v hledáčku kyberzločinců,“ říká Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary Miloslav Lujka z Check Point Software Technologies.

Bezpečnostní experti objevili například inzerát, ve kterém kyberzločinci hledají spolupracovníky, kteří by prostřednictvím Booking.com šířili malware a s autory škodlivého kódu se podělili o zisky.

Schéma je jednoduché. Podvodníci si rezervují ubytování přes Booking.com a následně rozesílají škodlivé soubory ze systému pro zasílání zpráv. Cílem je infikovat hotely malwarem.

Česko čelí výzvě nedostatku odborníků v oblasti kybernetické bezpečnosti

Spolupráce s insidery

Kyberzločinci hledají na portálu Booking.com také insidery, kteří by jim pomohli s útoky zevnitř. Pachatelé vytvářejí také phishingové nástroje, které se zaměřují na Booking.com. Jedna phishingová sada byla zveřejněna jako dárek pro ruskou komunitu kyberzločinců.

V hledáčku jsou také vývojáři, kteří by vytvořili software pro automatické vytváření falešných účtů a přidávání falešných nemovitostí na Booking.com.

„Tyto kybernetické hrozby vážně ovlivňují cestovní ruch a pohostinství. Mají dopad na důvěru spotřebitelů, pověst značky a finanční stabilitu podniků. Je proto nutná spolupráce mezi organizacemi, odborníky na kybernetickou bezpečnost a spotřebiteli, aby bylo zajištěno, že cesta, fyzická i digitální, zůstane pro všechny bezpečná a příjemná. Všichni by měli investovat do pokročilých bezpečnostních opatření, protože uživatelé při plánování cest sdílí citlivá data a pro podniky může být úspěšný útok fatální,“ dodává Miloslav Lujka.

Na české firmy směřuje přes 1000 kyberútoků týdně a čísla každoročně rostou. Celosvětový průměr je zhruba stejný (v roce 2021 900 útoků na organizaci za týden).

Redakčně upravená tisková zpráva Check Point Software Technologies

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme