Manažerem roku 2023 se stal Michal Hornák, výkonný ředitel Witte Automotive

V úterý 14. května byly vyhlášeny výsledky 31. ročníku soutěže Manažer roku. Za svůj přístup a aktivity ve vedení firmy ocenila hodnotící komise Michala Hornáka, generálního manažera WITTE Automotive Czechia.

V dalších kategoriích bodovali Lenka Průšová (CB21 Pharma), Martin Hrubý (Slevomat), Dalibor Kačmář (Microsoft CŘ a Slovensko) a Jaroslav Brandejs (Městský úřad Říčany).

Ocenění v soutěži Manažer roku 2023 | Manažer roku

„V každé době jsou před námi, jako lídry a manažery, velké výzvy a dynamické prostředí. Ty aktuální jsou opravdu výjimečné. Máme možnost pracovat s větším počtem generací než bylo dříve obvyklé. Potřebujeme plánovat a dávat závazky vlastníkům, zákazníkům a svým lidem se vstupy, které jsou nepřesné a s mnoha proměnnými. Přizpůsobujeme se rychlým a výrazným technickým změnám, které mají významný dopad na pracovní prostředí a lidi. Čelíme tedy velkému tlaku na naše dovednosti, osobnost, hodnoty a hlavně lidskost. Pro mě osobně je velmi náročné kombinovat své pracovní ambice a vzdělávací potřeby s časem na sebe a svou rodinu,“ říká Michal Hornák.

Hodnotící komise složená z deseti expertů z různých oblastí vybírala z 39 finalistů a rozdala ocenění v sedmi hlavních kategoriích. Jejich nositeli jsou:

  • Cena CEO: Michal Hornák, výkonný ředitel WITTE Automotive Czechia
  • Cena CMO: Martin Hrubý, marketingový ředitel Slevomat
  • Cena CTO: Dalibor Kačmář, technologický ředitel Microsoft ČR a Slovensko
  • Cena COO: Lenka Průšová, provozní ředitelka CB21 Pharma, s.r.o.

Napříč oborovými kategoriemi byly uděleny tři samostatné ceny:

  • Cena Vizionář: Jaroslav Brandejs, tajemník MÚ Říčany
  • Cena Mladý manažerský talent do 35 let: Martin Hrubý, marketingový ředitel Slevomat
  • Cena za Udržitelný rozvoj: Lenka Průšová, provozní ředitelka CB21 Pharma, s.r.o.

„Za klíčové předpoklady dobrých manažerů vnímám smysl pro detail, dochvilnost, pečlivost, cílevědomost, a hlavně umět se kousnout,“ říká Lenka Průšová, provozní ředitelka CB21 Pharma, s.r.o. a nositelka Ceny COO a Ceny za udržitelný rozvoj. „V poslední době vnímám, že si lidé vše nárokují. Tak to ale podle mě nefunguje. Musíte být nejlepší ve svém oboru a úspěch pak přijde,“ dodává.

„Vynikající manažer by měl mít především jasnou a dostatečně náročnou vizi, čeho chce dosáhnout. Měl by mít dostatek vlastní motivace a vůle k dosahování nesnadnych cílů, a to i přes závažné překážky na cestě. Představuji si ho také jako zralou a všestranně vzdělanou osobnost, angažovanou směrem k celospolečenské prospěšnosti,“ říká předseda hodnotitelské komise a výkonný ředitel společnosti CertiCon profesor Vladimír Mařík.

Michal Hornák, výkonný ředitel WITTE Automotive Czechia | Manažer roku

Mezi deseti nejlépe hodnocenými manažeři se na základě jejich prezentací před hodnotitelskou komisí, objevili také Renata Červenák Nývltová (generální ředitelka ELTON hodinářská, a.s.), Róbert Masarovič (generální ředitel a předseda představenstva Pražské strojírny a.s), Petr Milata (výkonný ředitel Beznoska, s.r.o.), Jaroslav Řasa (CEO ve společnosti Abra Software), Michal Řezníček (spoluzakladatel a ředitel Direct pojišťovny) a Martin Válek (ředitel společnosti KARAT Software).

„Hodnocení mě utvrdilo v názoru, že česko je plné talentovaných lidí, kteří jsou ochotni tvrdě pracovat na rozvoji velmi zajímavých podniků z celé šíře podnikatelského spektra. Bylo skvělé vidět, že základní principy managementu doplněné o moderní nástroje, dokážou skloubit dosahování výsledků s péčí a rozvojem zaměstnanců,“ říká docent Jiří Koleňák, člen hodnotitelské komise a prorektor pro strategii a rozvoj Newton University.

Jubilejní ročník soutěže Manažer roku 2022 zná své vítěze
Manažer roku 2022 Bronislav Převrátil: Snad poprvé teď mají problém s vládou i její voliči

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Manažer roku 2023 se konalo v hotelu Diplomat a bylo první akcí ČMA pod vedením nové výkonné ředitelky asociace a nositelky ocenění Manažerka roku 2019 Hany Šmejkalové.

„Letošní ročník soutěže Manažer roku byl velmi silný a nabitý vynikajícími kandidáty se špičkovými manažerskými schopnostmi a vynikajícími výsledky v jejich oblastech působení. Soutěžící reprezentovali různorodé profese a odvětví, což obohatilo diskuzi o nejlepších postupech a strategiích v managementu,“ říká Hana Šmejkalová a dodává: „Účast v soutěži může manažerkám a manažerům poskytnout nejenom externí uznání, ale také interní motivaci a sebevědomí. Mnozí z účastníků uvádějí, že jim soutěž pomohla lépe si uvědomit jejich silné stránky a oblasti, ve kterých se mohou ještě zlepšit. Zdůrazňují také významné kontakty a inspiraci, kterou získali ze setkání s ostatními profesionály v rámci soutěže. Celkově je soutěž pro ně podnětným prostředím k osobnímu a profesnímu rozvoji.“

Redakčně upravená tisková zpráva soutěže Manažer roku 2023

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme