Med z Ukrajiny boduje v Německu a další informace ze sektoru zemědělství

Podle Eurostatu EU loni dovezla 163 700 tun medu ze třetích zemí. Přibližně 60,2 tisíc tun, tj. 37 % dovozu do EU pocházelo z Číny. Následuje Ukrajina s 45,8 tisíci tunami dovezeného medu.

Toto množství představuje cca 28 % dovozu do EU. Třetí místo zaujímá Argentina s 12 % a 20,4 tisíci tunami medu. V roce 2023 Německo dovezlo asi 13 084 tun medu z Ukrajiny, 9 091 tun z Argentiny a 7 784 tun z Mexika. Čína je na šestém místě z dovozců do Německa, konkrétně v loňském roce bylo dovezeno z Číny do Německa 3 133 tun medu.

Ilustrační fotografie

Ukrajinští zemědělci hodnotí státní podporu na odminování půdy za nedostatečnou

Zemědělci na Ukrajině se potýkají s finančními problémy při placení za odminování své půdy přesto, že státní program kompenzace nákladů na odminování zemědělské půdy pokrývá 80 % skutečných nákladů.

Průměrné náklady při strojovém odminování se pohybují kolem 5 500 USD/ha, což je pro většinu zemědělců, i při státní podpoře 80 % celkových nákladů, téměř nedostupná částka. Program je v platnosti od 30. května 2024. Mnoho zemědělců se snaží na odminování nalákat dobrovolníky, kterým nabízí i platby předem. Je pochopitelné, že o tuto nebezpečnou práci bez předchozího výcviku a bez patřičné techniky není zájem. Jsou slyšet i návrhy, že dobrovolníci zapojení do odminování by měli být vyjmuti z mobilizace.

Autor: Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Kyjevě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: Ministerstvo agrární politiky a potravin Ukrajiny

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme