Méně než deset procent. Inflace v Česku padá, je nejnižší od roku 2021

Inflace v Česku v meziročním srovnání poprvé od loňského ledna klesla pod deset procent. V červnu byla nejnižší od prosince 2021. Premiér Petr Fiala to přičítá především vládním úsporám.

V červnu oproti květnu spotřebitelské ceny vzrostly jen o 0,3 procenta, inflaci se tak daří zkrotit. V meziročním srovnání tempo růstu cenové hladiny zpomalilo na 9,7 procenta z květnových 11,1 %. 

Ilustrační fotografie

„Spotřebitelské ceny již pět měsíců v řadě zmírňují svůj růst a lze očekávat, že tento příznivý trend bude pokračovat i v následujících měsících,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle premiéra Petra Fialy se začínají projevovat vládní úspory a ozdravení veřejných rozpočtů. Ještě před začátkem ruské agrese na Ukrajině inflace dosáhla 11 procent, připomněl Fiala. Předseda vlády zmínil zastropování cen energií, vládní úspory a tlak na dodavatele potravin a pohonných hmot.

Pokud by se neseškrtal loňský rozpočet, který připravila minulá vláda, a nyní neschválil takzvaný ozdravný balíček, růst cen by byl prokazatelně vyšší, tvrdí premiér.  

Vláda může před volbami vyhlásit vítězství nad inflací

Podle ekonoma Lukáše Kovandy bude moci vláda ještě před řádnými sněmovními volbami roku 2025 deklarovat své „vítězství nad inflací“, a to přesto, že je její vliv na pokles růstu hladiny spotřebitelských cen silně omezený. 

„Nyní už je v podstatě vyloučené letošní zvýšení základní úrokové sazby České národní banky. První změnou sazeb, kterou nynější bankovní rada ČNB provede, tak bude jejich snížení. K tomu by mohlo dojít ještě před koncem letošního roku, zcela jistě pak v roce příštím,“ domnívá se Kovanda.

Inflace v březnu pozitivní překvapení nepřinesla, zůstává vysoko na 15 procentech

Podle prognóz tuzemských i mezinárodních organizací inflace bude klesat dál a výrazně spadne v příštím roce. Zatímco letos by se měla podle Kovandy pohybovat kolem 10,5 procent, v příštím roce nepřesáhne 2,5 procenta.

Za příznivou statistikou stojí zejména postupné zlevňování energií, v čele s plynem a elektřinou, a také pohonných hmot.

Meziměsíční slabý růst cen v červnu naopak způsobily především o takřka devět procent dražší dovolené, o které je letos mezi Čechy výrazný zájem. Růst cen zaznamenaly v červnu také některé základní potraviny, o více než dvacet procent podražily například brambory.

Vyšší domácí poptávka není dobrou zprávou

Reálné příjmy domácností se díky rostoucím mzdám a klesající inflaci opět postupně zvyšují, což by mohlo nastartovat domácí poptávku. To ale není z  pohledu ekonomů vzhledem k inflačním očekáváním dobrá zpráva.

V meziročním srovnání rostly ceny vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta, elektřiny o 24,6 procenta, tepla a teplé vody o 40,7 procenta. Ceny vajec se oproti červnu 2022 zvýšily o 28,8 procenta, ovoce o 15,2 procenta a zeleniny o 28,2 procenta.

„Díky klesající inflaci nerostou jen reálné mzdy, ale poslední data z průmyslu ukazují, že začínají poměrně prudce růst i nominální mzdy. Průměrná hrubá nominální mzda vzrostla v průmyslu v květnu meziročně o 11,1 %. Tento tlak na mzdy je dán samozřejmě dlouhodobým problémem české ekonomiky – nízkou nezaměstnaností. Současně však přehřátý pracovaní trh generuje další riziko, které bude ohrožovat dosud se slibně vyvíjející klesající trend inflace, a to vznik mzdově-inflační spirály,“ komentuje partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Podle ekonoma ze společnosti Cyrrus Víta Hradila současná dynamika „jádrové inflace“ naznačuje, že se můžeme příští rok dostat ke dvěma procentům. „Sestoupení k dvouprocentnímu inflačnímu cíli v příštím roce je ceteris paribus dosažitelné. V souhrnu za celý letošní rok se bude růst cenové hladiny pohybovat lehce pod 11 %,“ připouští Hradil.

Průmysl pozitivně překvapil, v květnu přišel růst. Ekonomové optimismus brzdí

Analytik připomněl, že k dalšímu zvolnění meziroční cenové dynamiky došlo v červnu u imputovaného nájemného (již jen 1,5 procenta). Ceny služeb v červnu vzrostly o 7,9 % a ceny zboží o 10,7 %.

Na jásot je brzo?

 Inflace se bude snižovat i nadále, i když se na konci roku projeví ve statistikách loňský Úsporný tarif. „Ve 4. čtvrtletí meziroční tempo inflace dočasně vzroste s ohledem na tzv. Úsporný tarif (efekt přechodně nižší statistické základny z loňského 4. čtvrtletí). Vzhledem k vývoji cen zemědělských výrobců se uzavírá i prostor pro zdražování potravin,“ doplňuje Hradil.

Podle ekonoma Tomáše Volfa je předčasné se radovat. Kabinet Petra Fialy by měl využít období, kdy centrální bankéři drží základní repo sazbu nahoře a mnohem více tlačit na snižování výdajů.

„Je to nepopulární a bude to bolet, ale nyní je třeba odvaha a není jiná možnost. Volby do Sněmovny jsou stále ještě relativně daleko, ale jak jinak ozdravit veřejné finance než důrazně a kdy jindy než teď,“ uvádí analytik.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme