Mykilio nejúspěšnějším českým projektem v soutěži PropTech Innovation Challenge

Technologický hub vyvíjející nové materiály na bázi podhoubí Mykilio ze skupiny Progresus získal druhé místo v mezinárodní soutěži ULI CEE PropTech Innovation Challenge 2024.

Stal se tak nejúspěšnějším českým projektem. Ocenění obdržel 8. července na slavnostním vyhlášení nejlepších projektů z ČR v hotelu Four Seasons.

Matěj Roth a Radek Kučera | Progresus

Soutěž PropTech Innovation Challenge 2024 pořádaná organizací Urban Land Institute měla za cíl objevit nejlepší inovativní řešení snižující emise v oblasti Scope 3, tedy těch, které se u developerských firem týkají zejména materiálu a dopravy. Z desítek přihlášených projektů z Polska a České republiky vybrala více než desetičlenná porota odborníků pouze pět nejlepších, jejichž zástupci je obhajovali ve Varšavě.

Český startup Mykilio, který představil své řešení na likvidaci odpadního sádrokartonu a jeho přeměnu v konstrukční desky nebo akustické panely, si odnesl celkově druhé místo a stal se tak nejúspěšnějším českým projektem v soutěži.

„Sádrokarton je z hlediska likvidace problematický materiál. Recyklovatelná je z něj pouze sádra, ovšem znečištěný karton bylo dosud možné jen skládkovat. Nás napadlo použít ho jako substrát pro houbu lesklokorku lesklou. Ta nám pomáhá proměnit tento odpad v opětovně použitelný materiál, který se tak obloukem vrací zpátky na stavbu například v podobě konstrukčního panelu,“ říká Matěj Roth, CEO Mykilio.

Nábytek z recyklovaného plastu. Startup vytváří z odpadu designové unikáty

Konstrukční panely se pak mohou opakovaně používat jako nenosné příčky v interiérech. Z materiálu podnik vyrábí také designové akustické panely, které dodává k odhlučnění nahrávacích studií nebo do konferenčních místností.

„Projekt Mykilia byl opravdu výjimečný a jako nejinovativnější firma si druhé místo v konkurenci desítek dalších projektů vybojoval zaslouženě,“ říká Radek Kučera, čestný předseda ULI Czech Republic, který ocenění na akci předával.

„Jde o zcela nový přístup ke zpracování odpadního materiálu. Jsme rádi, že prostřednictvím takových akcí šíříme povědomí o fascinujících vlastnostech podhoubí a možnostech jeho využití ve stavebnictví,“ komentuje výsledek Lukáš Foral, spolumajitel skupiny Progresus, která nadějný technologický startup před dvěma lety podpořila a zařadila ho do svého portfolia.

„Každá taková soutěž nás posouvá dál. Nejen díky názorům pestrého spektra odborníků v porotě, ale i díky kontaktům ze strany nových potenciálních investorů se nám daří posouvat toto zcela inovativní podnikání dopředu,“ dodává za Mykilio Matěj Roth.

Mezi současné klienty, kterým už Mykilio se zpracováním odpadu pomáhá, patří třeba British American Tobacco nebo společnost Skanska.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme