Na veletrhu virtuální reality v Japonsku se představily i české firmy

Na tokijském výstavišti Big Sight probíhal ve dnech od 28. do 30. června 2023 veletrh XR Fair Tokyo zaměřený na technologie VR/AR/MR.

Na českém národním stánku, který je na veletrhu již třetím rokem za sebou, se prezentovaly firmy Divr Labs, Pocket Virtuality, Amadeus (zastupující Vrgineers, Divr Labs a Pocket Virtuality), BotFactory a Space Makers. Český stánek byl spoluorganizován velvyslanectvím ČR v Tokiu a agenturou CzechInvest v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED).

Ilustrační fotografie

Technologie virtuální či pozměněné reality (VR/AR/MR) jsou velice atraktivní a dynamicky se rozvíjející v řadě odvětví. Silná česká přítomnost na veletrhu v podobě národního stánku dostává do místního povědomí pověst České republiky jako země s řadou inovativních a zajímavých firem v tomto oboru s vážným zájmem o japonský trh.

Technologie XR (souhrnné označení pro technologie VR/AR/MR) přitahují pozornost, způsobí revoluci v našem životě a společnosti (např. metaverse a digitální avatar). Rozšířením 5G sítí trh XR ještě dále poroste a očekává se, že stejně tak poroste i popularita i XR Fair Tokyo, kde se na jednom místě vystavují produkty a služby XR, které lze využít v široké škále průmyslových odvětví, včetně výroby, stavebnictví, nemovitostí, zdravotnictví a zábavy. To potvrzují i čísla z letošní výstavy, kterou navštívilo přes 45 000 lidí a zúčastnilo se jí 943 firem/organizací (z toho 76 zahraničních). Český stánek byl jednou ze tří zahraničních oficiálních účastí na veletrhu.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

V návaznosti na letošní účast českých firem na veletrhu XR Fair Tokyo se na velvyslanectví ČR v Tokiu se konal 28. června 2023 „Czech XR Evening“ pro celkem 50 hostů, který zahájila zástupkyně velvyslance Vladimíra Hirsh. Poté následovaly prezentace vystavujících firem o svých produktech a technologiích. Na seminář navázala networkingová číše vína, kde se české firmy setkaly s potenciálními japonskými partnery a měly tak další příležitost k navázání spolupráce.

Ilustrační fotografie

Česká účast na veletrhu navazovala na nedávno skončenou návštěvu vicepremiéra Ivana Bartoše, kterého do Japonska doprovázela podnikatelská mise zaměřená na informační technologie. Hlavním cílem cesty vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj bylo otevření nových možností pro bilaterální spolupráci v oblasti digitalizace a při využívání moderních technologií širší společností vč. AI, navázání spolupráce v gamingu a esportu a také v rámci místního rozvoje (vč. podpory cestovního ruchu a otevření letecké linky Tokio–Praha).

Hlavními body intenzivního pracovního programu byla setkání s přímými partnery vicepremiéra Bartoše, japonským ministrem pro digitalizaci Taro Konem a japonským státním ministrem pro místní rozvoj, EXPO2025 a Cool Japan Naoki Okadou a jednání se členy zvláštního parlamentního výboru, který má v portfoliu regionální revitalizaci a podporu digitální společnosti.

Součástí delegace byly tři desítky zástupců firem a univerzit. Delegaci podnikatelů (především z oborů souvisejících s ICT, konkrétně kvantové technologie, AI, cloudová řešení nebo herní průmysl) a akademiků (zástupců tuzemských vysokých škol, např. Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického v Praze, Vysokého učení technického v Brně nebo Masarykovy univerzity v Brně) vedla viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková.

Významným písemným výstupem se stala dohoda mezi předsedou Asociace českých herních vývojářů a předsedou japonské Computer Entertainment Supplier’s Association ve formě letter of intent o vzájemné spolupráci v oblasti herního průmyslu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme