Na Zbraslavi má vyrůst největší technologický hub střední a východní Evropy

Datové centrum, na jehož vybudování se dohodla společnost České Radiokomunikace a Ministerstvo průmyslu a obchodu a které by mohlo být dokončeno už v roce 2027 na Zbraslavi, má sloužit tuzemským i zahraničním firmám pro bezpečné uložení dat. Půjde o velký příspěvek k digitalizaci české ekonomiky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a společnost České Radiokomunikace (CRA) podepsaly memorandum o porozumění, jehož cílem je spolupracovat na výstavbě datového centra CRA Zbraslav. Tento projekt má ambici stát se největším technologickým hubem ve střední a východní Evropě, který výrazně posílí digitální infrastrukturu a inovace v České republice.

Velké datové centrum má vyrůst na ploše 56 tisíc metrů čtverečních.

Díky projektu se počítá s investicemi do rozvoje AI technologií a služeb, které vyžadují velký výpočetní výkon, či s investicemi na digitalizaci firem i státní správy. „Moderní datová infrastruktura je nezbytná pro podporu inovací a rozvoje podnikání v digitálním věku. Proto podporujeme záměr vybudovat technologický hub, který má ambici stát se největším datovým centrem ve střední a východní Evropě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Vznik datacentra tohoto typu pomůže posílit postavení Česka jako technologického lídra a klíčového hráče v oblasti digitalizace. Projekt zvýší bezpečnost našich dat a posílí českou ekonomiku,“ dadal ministr Síkela, který za resort podepsal s CRA memorandum o porozumění. To poskytuje rámec pro budoucí spolupráci s cílem rozvíjet digitální infrastrukturu, podporovat výzkum, vývoj a inovace v oblasti technologií a zvýšit kapacitu pro digitální transformaci.

Stavební povolení by mohlo být už na jaře

Spolupráci vítá i CRA. „Vážíme si toho, že se stát zajímá o náš projekt datového centra v lokalitě Zbraslav. Projekt má ambici přivést do Česka takové společnosti, které zde dosud z kapacitních důvodů nemohly služeb datacenter využít. Věříme, že projektem podpoříme technologický rozvoj, ale také ukážeme udržitelnou cestu, jak ho dosáhnout,“ říká Miloš Mastník, generální ředitel CRA.

Datový hub společnost CRA plánuje vybudovat ve spolupráci se svou mateřskou firmou Cordiant Digital Infrastructure. Plán je mít stavební povolení na jaře 2025 a samotná realizace by měla trvat 24 měsíců. CRA bude hlavním partnerem v poskytování technologií a infrastruktury a bude zodpovědná za realizaci celého projektu. Investice do projektu dosáhnou zhruba 2 miliard korun, veškeré náklady ponese společnost CRA.

Datové centrum bude otevřené pro zákazníky jak z České republiky, tak ze zahraničí. Technologický hub bude schopný obsloužit jakoukoli firmu, která potřebuje bezpečně uložit data, a to bez ohledu na obor podnikání. Díky obrovské kapacitě bude vhodné i pro největší nadnárodní společnosti. Mohou být z oblasti AI, cloudových služeb nebo digitální platformy, průmyslové firmy a další.

Centrum pojede kompletně na obnovitelné zdroje energie

Datové centrum je komplexním řešením pro skladování a řízení technologií, dat a informací. Bude zásobováno ze 100 procent obnovitelnými zdroji energie, čímž se stane jedním z nejekologičtějších zařízení svého druhu. Zároveň bude splňovat vysoké bezpečnostní standardy. Rozměry budovy nového datového centra na Zbraslavi budou 320×45 metrů a bude stát na pozemku o výměře přibližně 56 tisíc metrů čtverečních.

Na Liberecku a Hradecku si lze digitalizaci vyzkoušet ještě před investicí

Ve střední Evropě dosud neexistovalo centrum s tak velkou datovou kapacitou a Zbraslav se tak stane místem, kde budou přední nadnárodní i české společnosti moci využít dostatečný prostor, který umožní „uskladnit“ všechno, co potřebují. A to bez obav, že by nedostačovala kapacita a ani další parametry, jako například příkon. K této kapacitě budou moci využít řadu sofistikovaných služeb z oblasti zajištění kybernetické bezpečnosti či řízení dat.

Datové centrum bude mít dostatečnou kapacitu i provozní parametry na to, aby pokrylo i potřeby velkých společností a umožnilo jim tak využívat i tyto služby v České republice. Společnost CRA již provozuje sedm datových center v České republice – v Praze (Žižkov, Strahov, Cukrák), v Brně, Zlíně, Pardubicích a Ostravě.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme