Nábytek z recyklovaného plastu. Startup vytváří z odpadu designové unikáty

Před čtyřmi lety začínali v malé garáži s jednou pecí. Brněnský startup Plastic Guys si od té doby našel své místo na trhu a roste nebývalým tempem. S panely na výrobu nábytku z recyklovaného plastu chce dobýt svět a své produkty vyrábět na všech kontinentech.

Místo, které se neustále mění, žije kreativitou, moderním designem a inspiruje. To je ve zkratce ONES Concept Design Store na pražském Újezdě. V „shoppable apartments“ podobného typu není na rozdíl od klasických obchodů zboží vystavené v regálech, ale je v podstatě zakomponováno do interiéru.

Nábytek z recyklovaného plastu. Foto: Plastic Guys

„Zajímavým unikátem je tohle obložení pracovních pultů ze stoprocentně recyklovaného plastu od firmy Plastic Guys,“ říká mi pravidelný návštěvník obchodu Karel Veselý.

„Vidíte, že dokonale splývá s okolním prostorem, a ty vzory na světle béžové textuře vypadají neskutečně. Nikdy byste neřekl, že je to obyčejný plast. Podobný kousek chceme pořídit i k nám do firmy,“ dodává.

Průkopníci z brněnské VUT

Příběh Plastic Guys se začíná psát na stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně v roce 2020. Čeští průkopníci využití recyklovaného plastu při výrobě nábytku Ondřej Venclík a Marco Aulisa se potkali při studiu architektury.

„Naším leitmotivem je zachraňovat planetu od plastového odpadu, který by jinak skončil na skládkách nebo ve spalovně,“ popisuje Ondřej Venclík.

Italský rodák a jeho český kamarád začínají podnikat už během bakalářského studia. V té době oba napadlo, že by mohli stavět na českých horách útulny s fasádami z odpadu nalezeného v přírodě.

Ve Skandinávii přijdete do chaty v přírodě, která je volně přístupná veřejnosti. Přespíte tam, upečete si buřty a druhý den ráno po sobě všechno uklidíte a nachystáte pro další návštěvníky. Takové útulny jsme chtěli stavět i u nás.

Ondřej Venclík, Plastic Guys

Potenciálně úspěšný projekt Plastic Crystal, který měl v úmyslu sponzorsky podpořit Plzeňský Prazdroj, zabrzdil covid. Pandemie ale nezastavila nadšení dvojice studentů VUT.

Velkou podporu pro svůj byznys získali Ondřej s Marcem přímo od své alma mater. Po závěrečných zkouškách se začali podnikání věnovat naplno a novou adresu i potřebnou oporu našli pod střechou brněnského kreativního hubu KUMST.

Začátky se starou pecí na pizzu

Na stavbu zmíněných útulen sháněli od počátku desky z recyklovaného plastu. Dovoz ze zahraničí by se ovšem nevyplatil, ceny za jejich pořízení byly příliš vysoké.

Jedna z končících pizzerií v Brně jim tehdy za pět tisíc prodala starou pec na pizzu. „Začínali jsme jako studenti v garáži s pizza pecí a pár kousky plastu. Tehdy začaly naše experimenty metodou pokus-omyl,“ doplňuje Ondřej Venclík.

Desky z recyklovaných víček od pet lahví, plastových lahví či kelímků od jogurtů si nakonec „upekli“ sami a už u nich zůstali. „Nyní po čtyřech letech už vyrábíme v nových pecích a na nových lisech a chystáme se spustit největší výrobní formát na světě,“ doplňuje Ondřej Venclík.

Zleva Ondřej Venclík a Marco Aulisa

V současnosti se desky vyrábějí primárně z použitého termoplastu z velkých výrobních linek. Od ledniček, trubic a počítačových myší až po odpad a zmetky z 3D tisku. 

Záchrana planety od stovek tun plastu

Od roku 2021 Plastic Guys „zachránili planetu“ od stovek tun plastu, který by jinak skončil na skládkách či ve spalovnách. To, že se v Česku recykluje většina plastového odpadu, je pouhý mýtus – dvě třetiny stále skončí neekologickým spalováním.

„Panely vyráběné naší firmou budou vždy stoprocentně recyklované a po jejich dosloužení opět recyklovatelné. Jedná se o desky, které se dají použít v širokém spektru výrobků. Jak do exteriéru, tak do interiéru. A vždy budou šetrné k životnímu prostředí,“ popisují zakladatelé Plastic Guys.

Růst firmy je podle Venclíka organický. Zakladatel nicméně připouští, že jsou teprve na startu a mají před sebou minimálně deset let tvrdé práce, než se prosadí v Evropě i ve světě. „Postupně chceme mít výrobní linky na všech kontinentech. Tak aby výroba probíhala lokálně na každém kontinentu, abychom výrobky rozváželi do celého světa,“ přibližuje Ondřej Venclík.

ONES Concept Design Store. Foto: Plastic Guys

Už dnes se ale mohou s hrdostí ohlédnout za první pětiletkou. „Klíčové pro nás byly podstatě všechny velké zakázky, který nás vždy spoustu věcí naučily, a to v dobrém i ve zlém. Důležitými milníky byly výhry v soutěžích Generali a VUT. Každá výstava nebo vernisáž a expozice nás zviditelnila, psalo se o nás hodně článků. Do dnešního dne jsme do reklamy v podstatě neinvestovali ani korunu,“ usmívá se zakladatel.  

Plastic Guys původně rozjížděli ve dvou, záhy přibrali další posily. Dnes je jich v týmu sedm a chystají se na další personální osvěžení.

Naším cílem je vyrábět desky z recyklovaného plastu, dodávat je dalším architektům nebo designérům nebo nábytkářským firmám, které pak materiál použijí ve svých projektech. 

Zejména v rozvojových zemích se plasty ve velkém vyhazují do přírody, často končí v mořích či oceánech. Drobné částice rozkládajícího se plastu (mikroplasty) se pak dostávají do potravinového řetězce.

Recyklace plastového odpadu – a to i za pomoci inovativních technologií jako v případě mladé brněnské firmy – je tedy pro lidstvo doslova sebezáchovná. „Staráme se o to, aby se použité plasty nekončily ve spalovnách, ale zamířili přímo k nám do výroby,“ popisují Plastic Guys.

Ve Zlíně proběhlo kreativní setkání pro inovační centra a startupy z celého Česka

Ve skladu jsou umělé hmoty roztříděny podle barev a skupin a následně nadrceny na drobné kousky. Drcený plast vkládají do forem a nechávají roztavit. Po perfektním propečení jde deska do lisu, žádná barviva ani lepidla se nepoužívají. Výrobky jsou samozřejmě opakovaně recyklovatelné.

K výrobě lze použít všechny druhy termoplastů, což jsou všechny umělé hmoty, tvarovatelné a tavitelné při vyšších teplotách.

„Termoplastů je široká škála a mnoho skupin. My je odebíráme z recyklačních center, kde už jsou jasně roztříděné podle skupin nebo i barev. Zaměřujeme se také přímo na postindustriální odpad, který cestuje právě do spaloven nebo na skládky přímo z výrobních podniků. Spolupracujeme přitom pouze s firmami z Brna a Moravy. Naši dodavatelé generují za týden tolik plastového odpadu, kolik my zpracováváme celý měsíc,“ krčí rameny zakladatel Plastic Guys.

CheeZ FAST VUT v Brně. Foto: Plastic Guys

Desky se dají využít všude

Aktuálně jsou Plastic Guys téměř výhradně výrobci zmíněných panelů. Desky produkují ve velikosti 1,5 x 1 metr v různých tloušťkách na rozličné použití. Ideální jsou každopádně na výrobu nábytku. „V novém roce přejdeme na největší výrobní formát na světě a budeme vyrábět velkoplošný formát 3 x 1,3m,“ dodává Ondřej Venclík.

Desky se používají do interiéru i exteriéru. Vyrábějí se z nich stoly, bary, židle, podsvícené recepce. Vhodné jsou i na kuchyňské linky, dvířka nebo poličky, parapety či sprchové kouty či obložení na stěny proti vodě.

Plastic Guys nicméně chystají už v letošním roce spoustu novinek. Jejich nové produkty pak najdou lidé přímo na jejich e-shopu.

Panely jsou vždy vyrobené jen z jedné skupiny plastů s to vždy budeme dodržovat. Je naprosto zbytečné vyrábět kompoziční desky z více materiálů, jelikož už se potom nedají oddělit různé materiály od sebe a tím pádem končí jejich cyklus a putují na skládku. 

Zrecyklujete je i třináctkrát po sobě

Hlavní výhodou panelů je to, že jsou pevné a nenasákavé – proto ono zmíněné využití v exteriérech. Desky je možné prosvítit a především ohýbat a libovolně tvarovat. Podle Venclíka se obrábějí jako dřevo a dokážou nahradit umělý kámen i keramiku.

„Jde v podstatě o nezničitelný materiál. Proto musíme být velmi striktní v tom, jak s ním budeme nakládat, až doslouží. Plasty se dají recyklovat až třináckrát, to jsme zkoušeli. Ale za našich životů desky zrecyklujeme jen jednou, maximálně dvakrát. Zbytek už bude na dalších generacích,“ směje se Ondřej Venclík.

Důležité je, že už dnes existuje pyrolýza plastu. To znamená že linka, do které dáte vyrobené plasty, je zase rozloží na prvotní suroviny. Zbydou olej, ropa, plyn a trochu prachu.

„Už dnes máme vypracované všechny certifikáty, které musíme mít, aby se daly panely nabízet na komplikovaném evropském trhu. Vyhotovení těchto certifikací trvá několik měsíců a je velmi nákladné,“ doplňuje Ondřej Venclík.

Co je trendy, nemusí být smysluplné

A co pro inovátory z Brna znamená cirkulární ekonomika? „Do podnikání jsme šli s tím, že musíme vydělávat na tom, že zachraňujeme planetu. A říkám, že každé nové podnikání by toto mělo mít částečně nebo úplně v sobě, jinak to nemá smysl,“ domnívá se Ondřej Venclík.

„To, že již použitý produkt nějak upravíte na nové použití, je dnes velmi trendy, ale tím se to jeho životnost neprodlouží. Dále není možné ho recyklovat a stejně se bude muset nakonec spálit nebo skládkovat. To je podle mého názoru špatně. My přemýšlíme několik let dopředu,“ doplňuje podnikatel.

Foto: Plastic Guys

Pokud se nově vznikající produkty nedají recyklovat, neměly by se podle zakladatele Plastic Guys vůbec vyrábět. Výrobky brněnské firmy, které je možné recyklovat až desetkrát po sobě, by měly teoreticky vydržet dva až tři tísíce let.

Podle Venclíka je Česko – pokud jde o recyklaci a oběhové hospodářství – ve srovnání s jinými evropskými zeměmi poměrně vyspělé a může být pro okolní svět příkladem: „Není to samozřejmě ale jenom o produktu nebo službách, ale o celkovém náhledu na podnikání. A především je to o chování lidí a o tom, jestli žijeme v udržitelné a ekologické architektuře. A samozřejmě také o tom, jestli se dopravujeme udržitelně a ekologicky.“

Jak uspět v podnikání? Hlavně se nebát a nevzdávat

„Za mne je pro úspěch v podnikání rozhodně nejdůležitější vytěsnit strach, protože je to úplně zbytečná lidská vlastnost. Jako mladí máme tu výhodu, že jsme měli spoustu času energie a vzorů, kteří nás podporovali a peníze jsme vždycky nějak vydělali. Dokud jsme mladí a nemáme žádnou zodpovědnost za ostatní, musíme zkoušet podnikat a učit se,“ myslí si Ondřej Venclík.

Úspěch dvojice zakladatelů Plastic Guys spočívá podle jeho slov v tom, že se ideálně doplňují: „Já jsem vždy ten plyn a on ta brzda, proto jsme se vždycky domluvili a dohodli na dalším postupu kritických bodů v naší kariéře. Rozhodně můžete ve dvou podnikat pouze v případě, že druhé osobě maximálně důvěřujete a víte, že vás nikdy nepodrazí. Musíte si věřit na 110 procent.“

Aby byl člověk v byznysu úspěšný, musí být podle Venclíka maximálně vytrvalý. „Kdybychom dnes po pěti letech podnikání věděli, co všechno nás čeká, myslím si, že bych do toho nešel. Člověk se nejen musí obrnit spoustou energie, vytrvalostí a překonat hodně neúspěchů, ale musí mít i našetřeno. Zkuste se schválně někoho zeptat, jestli si umí představit být tři roky bez výplaty a sledujte výraz jeho tváře. Myslím si, že to 99 procent lidí nezvládne.“

Jakub Procházka

Doporučujeme