Národní polovodičová strategie je v mezirezortním připomínkovém řízení

Cíle pro podporu a rozvoj celého polovodičového ekosystému v České republice obsahuje Národní polovodičová strategie, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do mezirezortního připomínkového řízení.

Materiál obsahuje desítky opatření, od podpory výzkumu, rozvoje lidských zdrojů po podporu exportu a vzniku nových společností. Cílem je předložit strategii vládě v druhém pololetí roku 2024.

Ilustrační fotografie

„Čipy jsou základem moderní ekonomiky. Proto se na rozvoj spolupráce s partnery z této oblasti zaměřujeme dlouhodobě a součástí tohoto úsilí je i Národní polovodičová strategie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že velký potenciál Česka pro rozvoj v této oblasti potvrzuje oznámená investice firmy onsemi do rozšíření výroby čipů v závodě v Rožnově pod Radhoštěm ve výši zhruba 2 miliard dolarů (44 miliard Kč).

„Jedná se o odvětví s vysokou přidanou hodnotou, intenzivním zapojením výzkumu a vývoje i nadprůměrnými mzdovým ohodnocením, to vše může výrazně přispět k růstu HDP a také zlepšování životní úrovně v České republice,“ dodává ministr.

Národní polovodičová strategie vzniká s ohledem na nutnost posílit evropskou i českou soběstačnost v oblasti čipů. Zranitelnost nejen Evropy v tomto ohledu odhalila pandemie covid-19 a rozpad dodavatelských řetězců. Cílem EU je proto zvýšit podíl na světové výrobě čipů z 10 na 20 procent. To reflektuje i předložená česká strategie. Další význam této strategie spočívá v důležitosti polovodičového odvětví pro automobilový průmysl, který je hlavním motorem české ekonomiky. Moderní úsporné čipy jsou důležitou součástí elektromobilů a rozšíření výroby čipů tak bude mít pozitivní vliv také na rozvoj autoprůmyslu.

Výroba polovodičů v ČR: Základní kámen moderního průmyslu a inovací

Strategie vychází z analýzy současného stavu polovodičového hodnotového řetězce v České republice s důrazem na možné příležitosti pro jeho rozvoj. Z té následně vychází určení konkrétních cílových oblastí, strategických a specifických cílů i opatření k jejich plnění. Cílem je co nejlépe využít příležitosti, které se České republice v oblasti polovodičů nabízí. To vše s důrazem na efektivitu vynakládání veřejných prostředků.

„Z analýzy vyplynulo, že Česká republika má potenciál být úspěšná zejména v oblasti výkonové elektroniky, návrhu integrovaných obvodů a v oblasti produkce vysoce sofistikovaných zařízení, které jsou potřeba pro výrobu čipů,“ říká vrchní ředitel sekce hospodářství Eduard Muřický. K tomu je potřeba implementovat opatření na podporu rozvoje návrhů čipů definovaných v Evropském aktu o čipech, stabilizovat financování výzkumných aktivit s důrazem na excelenci a podporovat aplikovaný výzkum.

Ilustrační fotografie

Zásadní důraz klade Národní polovodičová strategie na podporu terciálního vzdělávání v České republice a zvýšení odbornosti pracovní síly. Pro naplnění potenciálu Česka v oblasti čipového průmyslu je totiž nutné zajistit dostatek kvalifikovaných odborníků.

Ve strategii jsou navrženy desítky provázaných opatření. Namátkou se jedná o navýšení kapacit vybraných oborů na vysokých školách, podporu vzniku kompetenčního centra nebo specializovaný program rozvoje začínajících společností a českých malých a středních podniků.

Strategie byla projednána ve Výboru pro strategické investice, Radou vlády pro informační společnost a Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Po zapracování připomínek by strategii měla projednat a schválit vláda.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme