Národní rozvojová banka podpoří energetické úspory na budovách

Národní rozvojová banka (NRB) spouští program Nová ELENA, který navazuje na dříve poskytované poradenství ELENA. Program mohou od začátku srpna využít zájemci z řad podnikatelské veřejnosti, soukromého i veřejného sektoru.

NRB jim díky tomuto programu může pomoci udělat první krok k energeticky úsporným opatřením na budovách klientů. Nová ELENA totiž umožňuje bance uhradit až 90 procent nákladů na přípravu jejich projektu, klienti tak z vlastních zdrojů uhradí pouze deset procent nákladů.

Ilustrační fotografie

„Národní rozvojová banka uspěla v programu Evropské investiční banky a získala pro Českou republiku finanční prostředky pro poradenství v oblasti energetických úspor. Banka tak společně s týmem odborníků nabízí nejen profesionální přípravu projektů, ale i možnost využít zvýhodněného financování v rámci svých záručních a úvěrových programů. Rozvoj poradenských služeb nejen v oblasti energetických úspor je součástí transformace NRB jako partnera vlády pro realizaci její hospodářské strategie,“ říká Tomáš Nidetzký, předseda představenstva Národní rozvojové banky.

„Zájem o první etapu poradenství ELENA několikanásobně převýšil rozpočet programu. „V minulém období byl ze strany klientů zájem především o EPC poradenství. Očekáváme proto značný zájem i nyní a zájemcům, kteří chtějí realizovat energeticky úsporná opatření pomocí EPC, doporučujeme s podáním žádostí neotálet,“ říká koordinátor Programu ELENA Čestmír Hrdinka.

Klientům se investice vrátí na uspořených nákladech za energie

Poradenství Nová ELENA je pro veřejný i soukromý sektor prvním krokem k energetickým úsporám. Projekty, které díky metodě EPC vznikají, umožňují zlepšit energetickou účinnost budov bez počáteční vysoké investice.

„Metoda EPC je výhodná v tom, že kromě financování také garantuje dosažení energetických úspor. Klientům se tak počáteční investice vrátí na uspořených nákladech za energie,“ doplňuje Čestmír Hrdinka.

Podnikatelé mohou u NRB žádat o bezúročný úvěr na fotovoltaiku

Konkrétně může NRB prostřednictvím EPC poradenství pomoci krajům, městům, obcím nebo třeba příspěvkovým organizacím uhradit náklady na Analýzu vhodnosti budov pro EPC, zpracování dotační žádosti i přípravu zadávací dokumentace pro výběr firmy, která bude jejich projekt realizovat.

Firmy mohou dosáhnout na zvýhodněný úvěr

Firmám a podnikatelům zase díky poradenství pomůžeme k získání zvýhodněného úvěru, u kterého je podmínkou doložení energetického posudku.

„Žádost o poradenství najdou klienti na webových stránkách NRB. Zde jsou také uvedeny hlavní podmínky, které je potřeba splnit, abychom mohli poradenství poskytnout,“ vysvětluje Tomáš Konvička, EPC specialista Národní rozvojové banky.

Podmínkou k využití poradenství Nová ELENA je snížení konečné spotřeby energie.

Podpořit lze projekty zahrnující:

  • investice související s obvodovým pláštěm budovy
  • modernizaci systémů chlazení
  • systémy osvětlení budov
  • napojneí na dodávky energií
  • systémy pro ořve teplé vody
  • automatizaci a řízení budov
  • decentralizovanou výrobu obnovitelné energie
  • modernizaci a rekonstrukci stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu
  • modernizaci zdrojů tepla a vzduchotechnických systémů
  • instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily uvnitř nebo připojených k budovám
  • vysoce účinné mikrogenerační jednotky
  • modernizaci veřejného osvětlení

První vlna programu ELENA přinesla do oblasti úspor energií investice ve výši 2,3 miliardy korun. Experti, které zajistila NRB, analyzovali během této doby celkem 922 budov veřejného sektoru, jednalo se především o školy a administrativní budovy. 

U více než 500 z nich se energeticky úsporná opatření realizovala nebo mají realizaci naplánovanou. Poradenství ELENA dosud pomohlo ke snížení emisí oxidu uhličitého o 24 000 tun a úspoře energií přesahující 40 GWh.

Program ELENA je spolufinancován z evropského programu InvestEU Advisory Hub, z finančního nástroje Evropské investiční banky ELENA (European Local ENergy Assistance).

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme