Video + podcast

Nástup AI se nedá zastavit. Začněte ji používat, říká Radek Hradil

S umělou inteligencí je to podle Radka Hradila stejný příběh, jakých je v historii celá řada. Podobně, jako se někteří lidé se začátkem průmyslové revoluce obávali, že jim stroje vezmou práci, bojí se o totéž v souvislosti s AI někteří lidé i dnes.

Radek Hradil trvá na tom, že je to velká chyba. Jeho společnost Aeqoom Technologies se řadí mezi důležité tuzemské inovační společnosti. Hradil tak rozhodně nepatří mezi ty, kdo by v souvislosti s AI mluvili o tématu, který je mimo jejich obor.

Umělá inteligence (AI) je užitečný nástroj

Kdykoli se objeví nějaká revoluční technologie, objeví se i reptalové. Část kritiků může samozřejmě upozorňovat na skutečná rizika. Další ovšem jen stereotypně prezentují konzervativní obavy z něčeho nového a neznámého. Radek Hradil připomíná, že stejným způsobem se mnoho lidí obávalo nástupu strojové výroby během průmyslové revoluce 18. a 19. století. 

Dnes se nad tehdejšími obavami můžeme pousmát. Podobnou analogii vidí Radek Hradil i v nedávném nástupu internetu na konci 20. století. Také tehdy zaznívaly hlasy, varující před rozličnými riziky. Současnou realitu online světa známe. Internetová rizika bezpochyby existují a nejsou malá. Technologický vývoj se kvůli nim ale nezastaví.

S nástupem AI je to stejné. Záleží na každém osobně, zda se ke stávající revoluční vlně připojí a naučí se s nástroji umělé inteligence pracovat, nebo zda zůstane stát stranou s nekonečnými obavami. 

Podle Hradila přináší AI především benefity. Podle něj se s rozvojem AI nástrojů může dosavadní práce stát mnohem produktivnější, protože s pomocí naprogramovaných nástrojů odstraní rutinní procesy. AI může podle Hradila dokonce vyřešit i dosavadní nedostatek kvalitních specialistů v určitém oboru, protože převezme veškerou základní práci, zatímco specialisté budou místo původní činnosti zajišťovat jen kontrolu výstupu a dohlížet na jednotlivé procesy.

Tyto a další zajímavé postřehy najdete ve videu výše.

(red)

Radek Hradil je ředitelem společnosti Aeqoom Technologies, která se specializuje na technologie a řešení v oblasti logistiky a průmyslu. Pomáhají zavádět moderní principy Industry 4.0 a umělé inteligence, které zvyšují efektivitu procesů a konkurenceschopnost. Patří sem například automatizace sortování balíků, transport klecí a palet autonomními roboty a digitalizace dat.

• Teritorium: Česká republika
Tématický Newsletter
Zajímá vás téma inovací a startupů? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co můžete čekat? Portréty začínajících technologických a inovativních firem, úspěchy tuzemských startupů, aktuality z oblasti výzkumu a vývoje, spolupráce podniků s vědeckými institucemi, nebo informace o programech na podporu oblasti VaVaI.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme