Největším přínosem pro firmu jsou spokojení lidé

Hydraulika pro důlní výztuže, čerpadla, mlžná děla nebo fotovoltaické systémy. To je jen malý výčet výrobků litoměřické strojírenské firmy HENNLICH, s. r. o.

Ze skromných začátků v panelákovém bytě se rozrostla na prosperující podnik zaměstnávající na tři sta lidí s loňským obratem přesahujícím 1,1 miliardy korun. Historie firmy sahá do roku 1922, kdy ji v Duchcově na Teplicku založil Hermann August Hennlich.

Ilustrační fotografie

Na počátku HENNLICH fungoval jako velkoobchod pro místní doly a další průmysl, později se stal první továrnou na výrobu elektrod v tehdejším Československu. Po druhé světové válce musel její majitel kvůli svému německému původu ze země odejít a firmu čekalo znárodnění.

Hermann Hennlich však na podnikání nezanevřel a poté, co se s rodinou usadil v Rakousku, svůj byznys obnovil. A když v Československu padl komunistický režim, firma HENNLICH dostala příležitost vrátit se do rodných severních Čech. U tohoto návratu byl její současný jednatel Pavel Šumera starší.

Jak vzpomíná, společnost HENNLICH tehdy hledala v Československu obchodní zastoupení. „Přihlásil jsem se a zajel do Rakouska a až později jsem se dozvěděl, že původní zakladatel firmy pan Hermann Hennlich pochází z Duchcova. Při návštěvě a prvním školení v Rakousku jsme se s vnukem zakladatele a tehdejším vlastníkem Hermannem Zebischem domluvili, že se pokusím rozvíjet podnik v tehdejším Československu,“ přibližuje.

Rozjezd firmy v roce 1991 financoval Pavel Šumera převážně ze svého s nezanedbatelnou podporou Hermanna Zebische. Ten mu dal důležité rady pro obchodování i co se týče firemní kultury a poskytl záruky při jednání s dodavateli. „Dělali jsme to, co uměla společnost HENNLICH v Rakousku – dodávali jsme kvalitní průmyslové produkty a poskytovali poradenství. To velmi dobře fungovalo. A postupně jsme si budovali silnou značku dodavatele pro průmysl,“ popisuje rozjezd svého byznysu.

Z paneláku do vlastního sídla

Začátky přitom byly skromné, firma začínala ve třech lidech v panelákovém bytě. Po krátké epizodě v nájmu následoval nákup a kompletní rekonstrukce vily v centru Litoměřic. Pro rostoucí podnikání byla ale i ta příliš malá, a proto společnost v roce 2001 postavila vlastní sídlo nedaleko výstaviště Zahrada Čech. V roce 2011 areál rozšířila o výrobní halu, sklady a výzkumné a vývojové centrum.

Firma Hennlich | Foto: archiv HK ČR

Stejně jako se rozšiřovalo výrobní zázemí firmy, rostlo také její portfolio. HENNLICH se tak stal dodavatelem nejen komponent a technických řešení pro průmysl, například těsnění, čerpadel či mazací a měřicí techniky, ale i mlžných děl nebo důlní hydrauliky.

„Stále sledujeme trendy, proto dodáváme pracoviště s kolaborativními i standardními průmyslovými roboty nebo třeba fotovoltaické systémy s úložišti elektrické energie. Zhruba pětinu obratu tvoří vývoz vlastních výrobků do zahraničí, především v rámci skupiny HENNLICH, tedy do střední a východní Evropy. Naše zařízení jsme již ale dodali i do USA, Izraele, Jihoafrické republiky, Kataru, Číny, Chile, Maroka nebo Kolumbie. V posledních letech se nám daří pravidelně navyšovat obrat o více než 10 % za rok a nyní již přesahuje miliardu korun,“ vyjmenovává Pavel Šumera.

Rusko nahradily západní trhy

Firma musela překonávat potíže spojené s ruskou agresí na Ukrajině. Po jejím zahájení a zavedení embarga na vývoz zboží do Ruska prakticky ze dne na den přišel HENNLICH o ruský trh a z větší části i o Ukrajinu. Začal se tak více orientovat na západní Evropu. „Exportně zaměřená je hlavně divize ENGINEERING, která vyrábí nakládací hubice a mlžná děla. Podařilo se nám prosadit se ve Španělsku, Portugalsku, Francii nebo Německu. Mlžná děla vyvážíme i do Chile, Velké Británie a Skandinávie, kde nyní hledáme distributory,“ vysvětluje podnikatel.

Ilustrační fotografie

Využít dokázala společnost HENNLICH i energetickou krizi v Evropě, kvůli které se v některých zemích začalo opět investovat do těžby uhlí. „I proto se nám v polských černouhelných dolech podařilo získat několik zakázek na dodávky hydrauliky pro důlní výztuže. V energetice jsme se mohli opřít také o více než dvacetiletou zkušenost s instalacemi tepelných čerpadel pro průmysl i rodinné domy,“ dodává.

Společnost rovněž instalovala velká tepelná čerpadla na přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně. Mimo to začala její divize G-TERM dodávat i fotovoltaiku, o kterou je v poslední době velký zájem. A kam plánuje firma dál růst? „Určitě se chceme soustředit na to, abychom byli spolehlivým partnerem pro český průmysl. Dále klást důraz na rozvoj schopností našich lidí a sledovat trendy a rozšiřovat naše portfolio o nové produkty a technologie. Důležitá je pro nás i digitalizace. Máme vlastní e-shop. Ten chceme rozvíjet a rozšiřovat o další produkty, které bude možné jednoduše koupit online,“ říká Pavel Šumera.

První dětská skupina v Ústeckém kraji

HENNLICH rovněž myslí na svoje zaměstnance, za což dostal několik ocenění v oblasti společenské zodpovědnosti. Jako první firma v Ústeckém kraji v roce 2012 otevřela dětskou skupinu pod názvem HENNLICH Baby Club. Od té doby v ní prošly rukama vychovatelek stovky dětí, některé z nich dnes již studují střední školy. „Snažíme se pomáhat rodinám zaměstnanců například i příměstskými nebo pobytovými tábory pro děti. Motivace je jednoduchá: Začínali jsme jako malá společnost, která fungovala v podstatě na rodinné atmosféře. Pokud budou lidé u nás spokojení, je to přínosem nejen pro ně, ale i pro podnik. To máme vepsané v naší firemní vizi, a to také chceme každý den žít,“ zdůrazňuje Pavel Šumera.

Ilustrační fotografie

Firma také svým zaměstnancům nabízí SOS linku, díky které mohou jak oni, tak jejich rodinní příslušníci řešit zdarma a anonymně krizové nebo těžké životní situace, a to nejen v práci, ale i v osobním životě. Na lince mohou kontaktovat odborníky, kteří s nimi problém vyřeší přímo, či jim doporučí specialistu.

Pro podporu regionu pak zřídila společnost Dárcovský fond HENNLICH, prostřednictvím kterého ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací podporuje již 20 let neziskové aktivity mladých lidí žijících či studujících v Litoměřicích. Také HENNLICH se potýká se stejným problémem jako většina firem v regionu, a to je nedostatek kvalifikovaných, technicky zaměřených zaměstnanců. „Pro nás je to o to komplikovanější, že nejsme klasická výrobní společnost. Ústecký kraj je silně industrializovaný a o to větší úsilí musíme vynakládat na to, abychom byli přitažlivým zaměstnavatelem. Myslím však, že se nám to dlouhodobě daří,“ uzavírá Pavel Šumera.

Stručná historie firmy HENNLICH

Společnost HENNLICH založil syn hornického úředníka Hermann August Hennlich v roce 1922 v Duchcově. Zpočátku firma fungovala jako velkoobchod pro doly, hutě a další průmysl. Nedlouho po svém vzniku se stala první továrnou na výrobu elektrod v tehdejším Československu. Po druhé světové válce musel Hermann Hennlich opustit kvůli své německé národnosti Československo a začal podnikat v rakouském Schärdingu. V roce 1978 Hermann Hennlich po delší nemoci umírá a vedení firmy přebírá jeho dcera Edith Zebisch.

V 70. letech se podnik rozděluje a vzniká společnost Hennlich & Zebisch Ges.m.b.H., která se specializuje na dodávky těsnění. Ve druhé polovině 80. let přebírá její vedení vnuk zakladatele Hermann W. Zebisch. V roce 1991 pak vzniká dceřiná společnost Hennlich Industrietechnik se sídlem v Litoměřicích, jejímž partnerem se stal Pavel Šumera, současný jednatel firmy.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Martin Brychta

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme