Nespolehlivých plátců DPH je nejvíc za poslední tři roky. Problémy mají startupy

V prvním pololetí roku 2024 přibylo 510 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně.

Společnost Dun & Bradstreet aktuálně na černé listině nespolehlivých firem registruje 26 523 společností – z toho 5 469 nespolehlivých plátců DPH a 21 054 nespolehlivých osob. Zatímco počet nespolehlivých plátců DPH je nejvyšší od poloviny roku 2021, celkový počet nespolehlivých osob je na ročním maximu.

Podnikatel gestikulující stop dlaní, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

„Meziročně se počet nespolehlivých plátců DPH zvýšil o desetinu na svoji nejvyšší hodnotu za poslední tři roky. Nespolehlivé osoby, které se v naprosté většině rekrutují z nespolehlivých plátců, přibývaly ve srovnatelném období výrazně pomalejším tempem – jen o 3,7 %,“ zhodnotila vývoj obchodní ředitelka Dun & Bradstreet Kateřina Klosová. „Nejvíc nespolehlivých plátců DPH evidujeme mezi relativně mladými firmami, které byly založeny mezi lety 2016 a 2021,“ doplnila Kateřina Klosová s tím, že tyto firmy tvoří 38 % nespolehlivých plátců.

Detailnější analýza Dun & Bradstreet dále ukazuje, že dlouhodobě nejvíc nespolehlivých plátců DPH podniká v oblasti pronájmu a správy nemovitostí, služeb, velkoobchodu a stravování.

Kdo je nespolehlivým plátcem DPH? Obchodům se subjekty na blacklistu se vyhněte

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme