Nezaměstnanost v červenci mírně narostla, bez práce je 3,8 procent Čechů

Nezaměstnanost v Česku narostla v červenci 2024 oproti červnu o 0,15 procentního bodu. Ve srovnání s loňským sedmým měsícem se zvýšila dokonce o tři promile. Bez zaměstnání je nyní v tuzemsku zhruba 283 tisíc lidí.

Uchazečů o zaměstnání bylo v červenci v evidenci Úřadu práce asi o 10 300 víc než v červnu. Potenciálních zájemců o práci je nadále více než registrovaných volných pracovních míst, aktuálně o 21 tisíc.

Ilustrační fotografie

Převis poptávky nad nabídkou práce tak trvá již osmý měsíc v řadě a pomyslné nůžky se rozevírají. Do začátku letošního roku přitom bylo v Česku dlouhodobě více volných míst než zájemců o práci.

Červencový růst ekonomy nepřekvapil

Na počátku roku byla nezaměstnanost nejvyšší od covidové krize (4 procenta), následně mírně klesala a od jarních měsíců v podstatě stagnuje. Červencový nárůst není podle ekonomů překvapivý, k sezonnímu zvýšení v tomto období dochází pravidelně. Letos navíc vstupuje do hry i nižší zájem firem o takzvané dohodáře či brigádníky.

Statistiky zveřejnil počátkem srpna Úřad práce ČR. Česko bylo mnoho let premiantem také v Evropské unii, aktuálně je na druhé pozici za Polskem a těsně před třetím Slovinskem. Ekonomové předpokládají, že se nezaměstnanost do konce roku zvýší jen minimálně nebo zůstane na stejných číslech – těsně pod čtyřmi procenty.

Úřadu práce se úspěšně daří najít zaměstnání pro stále větší počet lidí – v červenci pomohl 18 405 uchazečům (o 105,2 % více než loni v červenci). Proti loňsku výrazně narostl i počet rekvalifikací.

Rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen se v čase výrazně nemění. V červenci byl podíl mužů bez práce na 3,3 %, u žen to bylo 4,2 procenta. Nezaměstnanost stoupla ve všech krajích a v drtivé většině okresů.

„Mírný nárůst nezaměstnanosti v červenci je důsledkem běžného sezónního vývoje. Stojí za ním i snížená aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců, která je pro letní měsíce typická,“ zmiňuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Obecně se podle něj podíl nezaměstnaných stále drží na nízkých číslech a Česko je na tom dobře i v evropském srovnání. „Díky rekvalifikačním kurzům se nám také daří efektivně zvyšovat konkurenceschopnost pracovně aktivní populace. Tito lidé jsou schopni se v případě ztráty zaměstnání rychle vrátit na pracovní trh a najít si i lépe placenou práci,“ myslí si Jurečka.

Nezaměstnanost opět mírně klesla, roste zájem o rekvalifikace

Počet rekvalifikací roste, zájemců rychle přibývá

Podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Daniela Krištofa, člověk nemusí být aktuálně nezaměstnaný, aby mohl získat kvalitní rekvalifikaci, většina kurzů je nicméně na uchazeče o zaměstnání dlouhodobě zaměřena a pomáhá jim najít novou práci.

„V 87 procentech pomohla rekvalifikace těmto lidem k získání nového zaměstnání. Většina rekvalifikací trvá do tři měsíců, je to tedy skutečně rychlý nástroj, jak posílit svoji pozici na trhu práce, a to i pro zaměstnané, OSVČ nebo třeba ženy na mateřské,“ popisuje Daniel Krištof.

Většina rekvalifikací je placená z evropských peněz. Mezi zájemci převažují ženy a 54 procent rekvalifikovaných je podle Krištofa mezi 35 a 55 lety. Pokud jde o kvalifikaci, jsou mezi nimi nejvíce logicky zastoupeni lidé se základním vzděláním, vyučení a lidé s odborným vzděláním s maturitou. Od loňského července narostl počet dokončených rekvalifikací, a to dokonce o 139 procent.

Personální oddělení pod tlakem, firmy shánějí nové lidi těžko

Ekonomy současný vývoj nepřekvapuje, přesto na něm vidí negativa. „Firmy jsou na tom stále hůře. Už osmý měsíc v řadě je více uchazečů o práci než volných míst. Najít vhodného zaměstnance je dnes velmi těžké a personální oddělení jsou pod rostoucím tlakem,“ říká analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Revoluční nábor na pár kliknutí: Startup zjednodušil hledání brigád

Trh práce je podle ekonoma „přebraný“ a noví uchazeči nepřicházejí, lidé totiž dávají přednost jistotě práce před změnou. Nepomáhá ani zvyšující se počet rekvalifikací, který by ale mohl být cestou do budoucna.

„Situace v mnoha oborech a regionech je zamrzlá. Lidé se bojí měnit práci především z obavy o svou budoucí finanční situaci. Je to důsledek vysokých sazeb, nízkého tempa růstu ekonomiky a nízké spotřebitelské poptávky ze zahraničí, zejména z Německa,“ doplňuje ekonom.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila trh práce mírně ochladl, zůstává ale v dobré kondici. To, že nezaměstnanost narostla o 0,2 procenta, bylo v souladu s očekáváním analytiků.

Nezaměstnanost v jednotlivých regionech

Největší míru nezaměstnanosti zaznamenali statistici v okresech Most (8,6 %), Karviná (8,2 %) a Chomutov (7,1 %), nejmenší naopak v okresech Praha-východ (1,5 %), Praha-západ (1,7 %) a Rychnov nad Kněžnou (2,1 %).

„Červencový nárůst míry nezaměstnanosti není sám o sobě nijak neobvyklý a souvisí s koncem školního roku a začátkem letních prázdnin. Přesto je patrné, že oproti předchozím letům k určitému ochlazení pracovního trhu dochází. Stejně vysokou nezaměstnanost Česko v červenci zažilo naposledy v pandemií ovlivněném roce 2020, a pokud odmyslíme toto mimořádné období, pak byla vyšší naposledy v roce 2017,“ připomíná ekonom.

Vzhledem k integraci uprchlíků z Ukrajiny, nevalné kondici celé tuzemské ekonomiky a ochlazování průmyslového sektoru je podle Hradila pracovní trh v obdivuhodné kondici.  „Nominální výdělky pracujících rostly výrazně pomaleji, než prodejní ceny, a pracovní síla se tak z pohledu firem stala relativně levnější,“ dodává Vít Hradil.

Pro nejbližší měsíce analytik předpokládá, že se míra nezaměstnanosti udrží na stávající úrovni a  za celý letošní rok dosáhne 3,8 procenta (loni 3,6 %).

Ochlazování přehřátého pracovního trhu

S tím, že za nárůstem nezaměstnanosti stály v červenci především sezónní faktory a že pokračuje lehké ochlazování pracovního trhu (s ohledem na slabý růst tuzemské ekonomiky a zejména průmyslu) souhlasí i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Nabídka volných pracovních míst se pravděpodobně bude i ve druhé polovině roku pozvolna snižovat.

„Většině zaměstnavatelů to však zatím moc nepomůže, protože tam kde je nejvyšší poptávka po pracovnících (především Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Pardubický kraj) zůstane situace na pracovním trhu nadále napjatá,“ domnívá se ekonom.

Mzdy rostou rychleji, než všichni čekali. Živnostníkům to výrazně zvedne odvody

Zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá nadále na Prahu a na Středočeský kraj. Zatímco v Praze je poměr necelá tři volná pracovní místa na jednoho uchazeče, tak například v Moravskoslezském kraji je poměr opačný – tři a půl uchazeče na jedno volné pracovní místo.

„Za pozornost stojí i kvalita pracovních pozic. Na tři čtvrtiny volných pracovních míst je potřeba jen základní vzdělání či dokonce žádné vzdělání, čemuž samozřejmě často odpovídá i mzdové ohodnocení,“ upozorňuje analytik.

Také on očekává, že se letošní nezaměstnanost udrží asi na 3,8 procentech. „Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti ve druhé polovině roku je malátný vývoj tuzemské ekonomiky v dalších čtvrtletích, především v průmyslu,“ obává se.

Firmy brigádníky na letní práce nechtějí

Podle ekonoma Lukáše Kovandy může za vyšší nezaměstnanost také legislativní zpřísnění podmínek zaměstnávání takzvaných dohodářů. To z hlediska zaměstnavatele prodražuje zaměstnávání „na dohodu“, například kvůli nárůstu administrativních nákladů.

„Je tedy také nákladnější zaměstnat brigádníka, pročež poptávka po nich klesá. Více lidí, kteří by jinak brali letní brigádu, například čerstvých absolventů, se tak hlásí na úřadech práce, což v červenci také přispělo k růstu míry nezaměstnanosti,“ upozorňuje Kovanda.

Už v květnu či červnu hlásily pracovní portály meziročně o desítky procent nižší poptávku po brigádnících. „Pracovní náplň pokrývají zaměstnavatelé přes léto kmenovými zaměstnanci, například díky důsledněji rozvrženého plánu letních dovolených,“ sděluje ekonom.

V srpnu lze podle něj počítat, že se nezaměstnanost zvýší na 3,9 procenta, což bude nejvyšší srpnové číslo od roku 2017. Do konce letošního roku se pak ´počet lidí bez práce vyšplhá nad čtyři procenta, myslí si Kovanda.

„Český trh práce je stále ve stavu, který lze označit za chladnoucí přehřátí, neboť už není tak intenzivní jako před rokem 2020. Navzdory napjatým podmínkám na trhu práce nedochází k roztočení mzdově-inflační spirály. A přes určité nedávné oživení inflace, zejména v segmentu služeb, k němu ani nedojde,“ doplňuje analytik.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme