NGI: Role žen v digitálním věku je malá. Jak ji posílit?

Iniciativa Next Generation Internet se zabývá rozdíly mezi muži a ženami z hlediska jejich působení v oblasti open source a obecněji v oblasti vývoje softwaru. Při příležitosti nedávných oslav Mezinárodního dne žen NGI zveřejnila výsledky svého pátrání po příčinách nedostatečného zastoupení žen v těchto oborech, které vyplynuly z rozhovorů s inovátorkami z celého světa. 

Ve světě open source jsou dnes ženy podle všeho zastoupeny velmi málo. Dostupné zdroje například říkají, že ženy tvoří pouze 2,3 % přispěvatelů do linuxového jádra a pouze 4 % přispěvatelů do open source na vývojářské platformě GitHub.

Ilustrační fotografie

Next Generation Internet (NGI) se svým zaměřením na rovnost, rozmanitost a začlenění snaží jít příkladem. Ve vzorku 200 z 1000 týmů inovátorů v rámci NGI financovaných příslušným programem se 13,8 % jednotlivců označuje za ženy a podle výsledků jsou také  ženy přítomny ve 46,7 % zkoumaných týmů. Ovšem pokud jde o širší ekosystém open source, je zřejmé, že úsilí o dosažení genderové vyváženosti a rovnosti v této oblasti stále výrazně chybí.

Ve své snaze o pochopení a řešení těchto problémů NGI na základě rozhovorů s inovátorkami z celého světa a hloubkové analýzy jejich zkušeností identifikovala několik problémů, překážek a výzev. Je důležité poznamenat, že shromážděná témata představují zkušenosti a názory dotazovaných žen a nejsou vyjádřena v žádném konkrétním pořadí důležitosti nebo naléhavosti. Mezi příklady těchto témat patří např:

Genderové předsudky 

Již v útlém věku, obvykle kolem 6 let, se ženy setkávají s první překážkou, která může mít významný dopad na jejich budoucí kariéru v oborech souvisejících s technikou. Genderové předsudky odkazují na „předpojaté jednání nebo myšlení založené na genderovém vnímání, že ženy nejsou rovny mužům v právech a důstojnosti”. Často se vyskytuje jak ve vědeckém, tak v rodinném kontextu.

Nedostatek vzorů 

Jak bylo zjištěno také v rámci projektu Women and Minority students in STEM fields, mnoho žen poukazuje na důležitost toho, že měly vzory, které je inspirovaly na jejich kariérní cestě, přičemž tyto role často přebírají muži. Historicky nedostatečné zastoupení žen v technických oborech vytváří překážky, které ženám brání v inspiraci, což zase snižuje pravděpodobnost, že se v rámci své kariéry vydají technickou cestou.

Systém zaměřený na člověka vs. systém zaměřený na zisk 

Existující literatura naznačuje, že rozdíly v zájmech mužů a žen jsou ovlivněny kombinací sociálních, kulturních a biologických faktorů  I když je třeba se vyvarovat přílišných zobecnění, studie naznačují, že ženy se v průměru více ztotožňují s vytvářením sociálních hodnot než s ekonomickými cíli, zatímco muži jsou silněji motivováni cíli souvisejícími s ekonomikou.

Vítejte ve virtuální realitě. Pražské AR&VR studio roste raketovým tempem

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem 

Historické rozdíly v oblasti péče (např. mateřství a péče o seniory) jsou i dnes velmi aktuální. Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je klíčová, přičemž časová omezení brání ženám dostávat se do vedoucích rolím, zejména z důvodu pečovatelských a domácích pracovních povinností. Přestože v současnosti zastávají 26,7 % pracovních míst v oblasti technologií, překážky na cestě k vedoucím pozicím přetrvávají napříč všemi obory. Řešení těchto problémů vyžaduje společenské změny a změny ve veřejné politice.

Sebedůvěra a nároky na sebe sama 

Genderové předsudky se mohou projevovat tím, že se u žen rozvíjejí sklony k sebenáročnosti a mohou se promítnout do nedostatku důvěry v sebe sama. Toto chování může přispívat k neochotě žen uvažovat o tom, že se budou ucházet o vedoucí pozice.

Vizualizace úspěchů a práce žen 

Součástí řešení genderových předsudků je také strategické zdůrazňování úspěchů žen v oblasti technologií a zvyšování povědomí o nich, aby inspirovaly více žen a vyvážily nedostatek ženských vzorů. Zásadní je ocenit přínos žen na základě jejich zásluh, nikoli pohlaví. 

Důraz na posilování přítomnosti v mentoringových programech

Klíčem k transformační změně v oblasti technologií je prioritizace mladých žen a čerstvých absolventek v akademické sféře, přičemž je třeba zdůraznit význam diverzifikace mentorských a inspiračních zdrojů. To může zvýšit účast žen v oblasti technologií a utvářet inkluzivnější budoucnost.

Spolupráce místo izolace 

Vytváření spravedlivější technologické budoucnosti vyžaduje komunitní přístup s podporou žen i mužů, zaměřený spíše na spolupráci než na oddělené iniciativy. S důrazem na organickou genderovou spolupráci je cílem posílit ženské komunity a jejich účast pro společný úspěch.

Zlepšení života žen v digitálním světě

Posílení role žen v oblasti služeb v sociální oblasti a technologických kariér závisí také na zajištění jejich širokého přístupu k internetu. Digitální sféra nabízí platformu pro odstranění rozdílů pokud jde o genderové předsudky prostřednictvím online komunit, které podporují zviditelnění žen, navazování kontaktů a mentoring. Zásadní význam mají iniciativy poskytující dovednosti a financování. Bezpečný a otevřený přístup k internetu v Evropě i na celém světě je nezbytný k tomu, aby ženy mohly překonávat překážky a využívat technologické příležitosti.

NGI a její aktivity 

Organizace NGI ve snaze o odstranění těchto překážek mimo jiné plánuje zajistit vyváženou účast žen v hodnotících komisích pro otevřené výzvy NGI, podporovat účast žen v rámci mentoringových programů pro inovátory v NGI, podporovat a zviditelňovat open source projekty vedené ženami v rámci NGI, aby sloužily jako inspirace pro ostatní, a vytvářet tak silně prosazované vzory z programu NGI atd. 

NGI také provádí mentoringová sezení pro ženy v technických oborech, která jsou součástí akcí NGI věnovaných představení možností a principů NGI skupinám inovátorek po celém světě. Zároveň zkoumá možnosti jejich aktivního zapojení napříč jejími aktivitami. Mezi dosavadní akce patří Den datového feminismu uskutečněný v La Ciba (Santa Coloma) a online webinář pro vývojářky pro komunitu podnikatelek sítě 22@.

Zdroj: NGI

New Generation Internet (NGI) je iniciativou Evropské komise, jejímž cílem je podporovat a utvářet otevřený, svobodný, interoperabilní a bezpečný internet v souladu s vizí Evropské deklarace o digitálních právech a zásadách. Otevřený internet, který odpovídá základním potřebám lidí a zároveň odráží hodnoty a normy, společné všem občanům Evropy.

NGI od roku 2019 financuje konkrétní projekty, většinou s otevřeným zdrojovým kódem, které přispívají k transformačnímu pohybu internetu zaměřenému na člověka, a je jednou z klíčových evropských iniciativ v oblasti digitálních společenství.

• Teritorium: Evropa

Doporučujeme