Zdroj: CzechTrade

Nizozemsko přichází s řešeními pro zmírnění nemovitostní krize

Nizozemsko čelí problému s nedostatkem bydlení. Podle prognóz národního statistického úřadu CBS by měla populace vzrůst z nynějších 17,8 milionu na 20,6 milionu do roku 2050.

Nizozemská vláda představila ambiciózní plán na výstavbu téměř jednoho milionu nových domů do roku 2030, a s dalším milionem plánovaným pro následující dekádu.

Ilustrační fotografie

Ministr pro místní rozvoj Hugo de Jonge uvedl, že za poslední dva roky bylo postaveno 180 000 nových domů a do roku 2030 musí být postaveno 800 000, z nichž 60 % bude klasifikováno jako cenově dostupné. Stavět se bude na 35 lokalitách po celé zemi.

Další prostory mohou být zajištěny přeměnou nevyužitých kancelářských budov na okrajích měst a poblíž dálnic. Realitní společnost Colliers identifikovala 18 lokalit s prázdnými kancelářskými budovami, které by mohly být přeměněny na byty. Tímto způsobem by mohlo být vytvořeno více než 60 000 nových domovů na ploše přibližně 3,8 milionu metrů čtverečních. Pro srovnání, město Leiden oplývá přibližně 64 000 domovů.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Realitní makléřka z Colliers Madeline Buijsová poukazuje na úspěšný projekt The Mayor na A9 poblíž Amstelveenu jako důkaz, že výstavba bydlení poblíž dálnic je realizovatelná. Velká část potřebné infrastruktury a služeb je již na místě, což zajišťuje rychlejší a levnější průběh výstavby.

Provincie Severní Holandsko má největší počet kancelářských budov vhodných k přeměně. To umožňuje vytvořit až 25 000 nových domovů. Tento krok by výrazně snížil současný nedostatek 77 500 domovů. V Jižním Holandsku by plány společnosti Colliers mohly snížit nedostatek bydlení o 26 %.

Realizace těchto ambiciózních plánů nicméně naráží na několik překážek. Vytížená elektrická síť, nedostatek pitné vody v některých oblastech, záplavy a další klimatické problémy představují významné výzvy se kterými Nizozemsku mohou pomoci i čeští exportéři. Pokud máte zájem vstoupit na nizozemský trh, zahraniční kancelář CzechTrade v Haagu je připravena vám pomoci.

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Nizozemsko
Zdroj: www.dutchnews.nl a nltimes.nl

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme