Nový akcelerátor nabízí matkám šanci na skloubení byznysu a rodiny

Ženy na startu AWE – první akcelerátor v Česku určený speciálně pro začínající podnikatelky, které jsou zároveň matkami, spouští v září 2024 Organizace M.arter ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze a Agenturou pro podporu podnikání a investice CzechInvest.

Cílem programu je podpořit matky v rozjezdu vlastního úspěšného podnikání, a tím přispět k růstu počtu ekonomicky silných a nezávislých žen v Česku.

Ilustrační fotografie

V České republice je nedostatek flexibilních pracovních úvazků, které by ženám umožnily sladit kariéru s péčí o rodinu. V roce 2023 činil podíl částečných úvazků pouhých 5,8 %. Tento nedostatek často nutí ženy hledat alternativní cesty, jak skloubit pracovní a rodinný život. Právě podnikání se v mnoha případech ukazuje jako vhodná volba, protože umožňuje ženám větší kontrolu nad pracovní dobou a lepší možnosti přizpůsobení práce potřebám rodiny.

„I když je v Česku více žen než mužů, tvoří ženy pouze 30 % podnikajících, což je pod průměrem EU. Přitom právě podpora podnikavých žen a matek může výrazně přispět k větší diverzitě a konkurenceschopnosti české ekonomiky a k lepšímu postavení žen ve společnosti. S Ženami na startu AWE chceme tento nevyužitý potenciál podnikatelek naplno otevřít a přispět k růstu počtu ekonomicky silných a nezávislých žen,“ říká Andrea Bohačíková, zakladatelka neziskové organizace M.arter.

Pro podnikatelky velkým tématem skloubení soukromého a pracovního života. Pro 70 % podnikatelek je to důležité téma a může to být zároveň jedna z největších překážek, s nimiž se setkávají a kterou vnímá jen 56 % mužů. Vyvážení práce a rodinného života je výzva, kterou denně řeší mnoho podnikatelek.

„Vytvoření lepších podmínek pro skloubení práce a rodiny, podpora ženského podnikání a speciální programy, jako je akcelerátor Ženy na startu AWE od M.arter, jsou klíčovými kroky směrem k větší genderové rovnosti v podnikání v České republice a ekonomickému růstu, protože více finančně nezávislých žen má pozitivní dopad na celou společnost,” dodává Bohačíková,

Podnikání je pro ženy často jen záložní plán. Rozjezd byznysu jim komplikuje péče o děti i chybějící podpora

Programy jako akcelerátor Ženy na startu AWE, které poskytují odborné vedení, networkingové příležitosti a podporu při slaďování pracovního a rodinného života, jsou důležitým krokem správným směrem. Takové iniciativy pomáhají odbourávat překážky, jimž podnikatelky čelí, a otevírají dveře novým příležitostem a úspěchu žen v byznysu.

„Za 5 let své existence dává M.arter ženám, matkám nové znalosti, dovednosti, podporu i práci. Stále více však přibývalo příběhů žen, které se chtěly nebo musely postavit na vlastní nohy a rozjet vlastní podnikání. Proto představujeme akcelerátor Ženy na startu AWE. Je to další logický krok k doplnění našeho ekosystému pomoci a podpory pro rodiče v ČR. Abychom naplnily cíl M.arter, tedy pomoc při slaďování rodinného života s kariérou dle potřeb každého rodiče i firem,” vysvětluje dále Bohačíková.

Ženy na startu AWE ženám ukazují cestu, jak skloubit péči o rodinu s vlastním podnikáním a pomáhají účastnicím projít celým procesem od počátečního nápadu až po vytvoření komplexního byznys plánu a zahájení vlastního podnikání. Program nabízí ženám nejen odborné vedení a vzdělávání, ale také praktickou podporu, mentoring od zkušených lektorek a možnost networkingu. Účastnice se zaměří na podnikatelsky obtížná témata, jako jsou například finance, time management apod.

Program Ženy na startu AWE poskytuje flexibilní strukturu, která respektuje náročné časové požadavky matek. Díky tomu mohou ženy bez obav kombinovat své rodinné povinnosti s účastí v programu. Program AWE – Academy for Women Entrepreneurs je unikátní tím, že kombinuje globální know-how vytvořené Thunderbird School of Global Management na Arizona State University s lokální podporou. „Oceňujeme, že americké velvyslanectví vnímá přínos českých podnikatelek podobně jako my a díky jejich finanční podpoře můžeme akcelerátor nabídnout za dostupnou cenu 5 100 Kč,“ doplňuje Bohačíková, „při úspěšném dokončení programu vracíme zpět 1 000 Kč.”

Zájemkyně, které podnikají méně než 2 roky, se mohou přihlásit do 4. 8. 2024 na webu Ženy na startu AWE.

Program získal podporu cenného partnera Velvyslanectví USA v Praze a Ministerstva průmyslu a obchodu pod hlavičkou CzechInvest v rámci Národního plánu obnovy financovaného z EU nástroje pro oživení a odolnost.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme