Nový britský premiér chce lepší obchodní dohodu mezi Británií a EU

Britský premiér labourista Keir Starmer prohlásil, že chce s Evropskou unií uzavřít lepší obchodní dohodu, než je ta stávající, kterou označil za „zpackanou“ a kterou uzavřela předchozí britská vláda konzervativců po složitých vyjednáváních s EU.

Keir Starmer to uvedl při své první návštěvě ve funkci premiéra v Belfastu na jednání se zástupci severoirských politických stran v severoirském parlamentu.

Ilustrační fotografie

Dále řekl, že chápe narušení rovnováhy zájmů v Severním Irsku a zmínil, že hlavním důvodem zvláštního zacházení se Severním Irskem byla snaha předchozí britské vlády o naprosté oddělení od pravidel EU pro zboží v Anglii, Skotsku a Walesu. Premiér dodal, že by tento důvod mohl být za jeho vlády odstraněn.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

To by znamenalo nutnost úpravy dohody o sanitárních a fytosanitárních (SPS) opatřeních, která by zajistila, že celé Spojené království bude dodržovat společné veterinární a rostlinolékařské normy platné v EU. Britský premiér také zdůraznil, že pro obnovení dobrých vztahů s EU je potřeba, aby se Británie opět stala důvěryhodným partnerem, který dodržuje stávající sjednané závazky. Tyto závazky byly za předchozí britské vlády porušovány.

Z výše uvedených prohlášení vyplývá, že se nová britská vláda bude velmi pravděpodobně snažit dosáhnout odstranění nejpalčivějších překážek v obchodu s agro-potravinářskými produkty mezi EU a Velkou Británií. Tyto překážky jsou způsobené právě britským odklonem od SPS pravidel EU.

Dosažení ekvivalence pravidel by umožnilo snížit počet kontrol nebo je zcela odstranit a omezit finanční, personální i administrativní zátěž pro podnikatelské subjekty na obou stranách. Dá se také očekávat, že EU bude britské snaze nakloněna, ale na druhé straně už zaznělo, že Británie nemůže počítat s tím, že dosáhne stejných výhod, jaké mají členové EU.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme