Nových firem je letos v Česku dvakrát víc než zaniklých, ukazují data

Letos v červnu v Česku vzniklo 2 316 obchodních společností a 1 522 firem zaniklo. Za první pololetí roku 2024 vzniklo v Česku zhruba o dvě procenta podniků víc než ve stejném období loňského roku.

Od ledna do června 2024 bylo v ČR založeno celkem 15 498 obchodních společností. Ve stejném období zaniklo 7 796 firem, což je o dvě procenta méně než vloni. V České republice tak v roce 2024 přibylo 7 702 podniků. 

Ilustrační fotografie

Na každou zaniklou firmu letos připadají dvě nově založené. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Nižší inflace, nízké úroky i rozvoj AI

„Firemnímu podnikání se v Česku daří. Neplatí to však pro všechna odvětví a všechny kraje. Přírůstek firem, tedy rozdíl mezi počtem vzniklých a počtem zaniklých, je letos v prvním pololetí o sedm procent vyšší než loni. Stojí za tím nízká inflace, relativně nízké úroky, stabilizace ekonomické situace ale i rychlý rozvoj nových technologií. Vysoký růst nových společností totiž pozorujeme například v informačních a komunikačních technologiích, kde letos vzniklo o 28 procent více podniků než loni,“ sděluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet nových firem se oproti loňsku naopak snížil například v odvětví nakládání s nemovitostmi, a to o třetinu.

CRIF: Počet bankrotů firem v Česku stagnuje, za první pololetí jich bylo 342

Na 10 zaniklých společností letos od ledna do června připadlo 20 vzniklých, nových firem tak bylo dvakrát více než těch, co svou činnost ukončily. Jde o mírný nárůst oproti loňsku, kdy na 10 zaniklých připadlo 19 nových podniků.

Nejrychleji přibývá firem na Vysočině

Nejvíce firem v prvním pololetí vzniklo v Praze (7 782), Jihomoravském (1 833) a Moravskoslezském kraji (1 095). Nejméně naopak v Karlovarském kraji (175) a na Vysočině (271). Největší počet podniků zanikl rovněž v Praze (4 258), Jihomoravském (831) a Moravskoslezském kraji (520). Nejméně, pouze 74, subjektů zaniklo na Vysočině a 123 v Karlovarském kraji.

Nejrychleji počet firem rostl na Vysočině, kde v prvním pololetí připadlo 37 nových na 10 zaniklých. Rychlý nárůst je znatelný také ve Zlínském kraji, kde letos vzniklo 33 podniků a skončilo pouze 10. Jen velmi pomalý progres vykázal Ústecký kraj kraj (11 vzniklých na 10 zaniklých).

Ubývá podniků v odvětví obchodu a peněžnictví

Během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností, i přes meziroční propad, v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 655), dále ve zpracovatelském průmyslu (1 638) a v odvětví obchodu (1 637). Nejvíce firem zaniklo v odvětví obchodu (2 378) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 535).

O byznys je zájem, v prvním čtvrtletí začalo podnikat 23 tisíc lidí

Rychlostí 171 subjektů na 10 zaniklých se zvyšoval počet firem ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde však tento poměr není vzhledem k nízkým počtům subjektů vypovídající. K úbytku došlo v odvětví obchodu, kde na deset zaniklých připadlo pouze sedm nových firem, a také v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, kde je poměr 9:10.

Podle zjištění CRIF zanikají především podniky, které jsou na trhu delší dobu. Více než polovina firem, které skončily během prvních šesti měsíců, působila na trhu 16 a více let.

Podniky, které na trhu působily více než 10 let, představovaly téměř tři čtvrtiny všech zaniklých.  Pouze šest procent firem, které ukončily svou činnost, bylo mladších 5 let. Společnosti s více než desetiletou historií na trhu přitom tvoří v Česku více než polovinu celkového počtu firem.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme