Američtí producenti vepřového masa 17. března oznámili, že čínská Generální celní správa (GACC) obnovila registraci více než 300 amerických zařízení na zpracování vepřového masa a chladíren způsobilých k vývozu do Číny. Byly obnoveny i propadlé registrace pro drůbežárny, ale nikoliv registrace pro zařízení produkce hovězího masa.
Pro americké producenty vepřového zůstává Čína i přes nedávné napětí klíčovým trhem. V roce 2024 byla třetím největším dovozcem amerického vepřového v hodnotě přes 1,1 miliardy dolarů, což je přibližně 55 % US vývozu vepřového. Čínské zákony vyžadují, aby vývozci potravin byli registrováni u GACC. V rámci první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou z roku 2020 Čína souhlasila s udělením registrací všem zařízením na výrobu vepřového masa schválených a kontrolovaných US Službou pro bezpečnost potravin a inspekci (FSIS).
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Kromě nyní snad překonaných nejasností při registraci se americké vepřové maso potýká při vývozu do Číny s dalšími překážkami. Od první obchodní války mezi USA a Čínou čelí americké vepřové maso na čínském trhu dodatečnému dovoznímu clu ve výši 25 %. Další 10% clo bylo uvaleno 10. března v reakci na cla, která prezident Donald Trump uvalil na čínský vývoz.
Kromě vepřového se Čína také zaměřila na vývoz drůbeže z USA dodatečným 15% clem a dodatečným 10% clem zasáhla i americké hovězí. Kromě neplatných registrací trápí US producenty hovězího také probíhající vyšetřování, které v prosinci 2024 na žádost čínských producentů zahájily čínské úřady. Vyšetřování se týká veškerého dovozu hovězího masa, nejen z USA, a mohlo by vést k uvalení nových ochranných cel, pokud ukáže podstatný nárůst dovozu.