Spouští se další kolo výplat ošetřovného. OSVČ mají na podání žádosti měsíc


Od 11. února do 11. března mohou osoby samostatně výdělečně činné žádat o ošetřovné za leden 2021  a 21. – 22. prosinec 2020. A to v rámci nové výzvy ze speciálního dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu.

  • Výzva za leden 2021 a 21. a 22. prosince 2020 je k dispozici na webu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na adrese www.mpo.cz/osetrovneosvc.

„Podmínky pro ošetřovné za leden jsou stejné jako u předchozích výzev. On-line formulář je velmi jednoduchý a zabere pouze pár minut – do žádosti se vyplní jen základní údaje ke svému podnikání, dítěti/osobě, o kterou se stará, a název, adresu a webové stránky školy/školky/dětské skupiny/ústavu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Žádosti o „ošetřovné“ OSVČ bude možné posílat MPO do 11. března 2021. Dotace za jeden kalendářní den včetně víkendů a svátků je 400 Kč. Co se týče prosince, lze o dotaci žádat za 21. a 22. 12. 2020, v lednu za období od 4. 1. 2021 do 28. 1. 2021 a od 30. 1. 2021 do 31. 1. 2021.

„Doporučujeme žádosti podávat datovou schránkou, tak se vyřizují nejrychleji,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler a dodává: „MPO je bude přijímat také e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem či poštou, nejlépe doporučeně.“ Pokud je žadatel držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze takto podepsanou žádost poslat na e-mail: fpmpo20@mpo.cz, do předmětu je třeba uvést „fpled21“.

Za říjen a listopad MPO dosud přijalo 47 400 žádostí o „ošetřovné“ OSVČ, 41 974 schválilo, 2 742 bylo třeba vrátit k dopracování a 2 684 je v procesu hodnocení. K proplacení bylo aktuálně zadáno 40 061 žádostí v celkové částce 288 821 200 Kč. Při vyplňování se nejčastěji chybovalo v tom, že žadatel nedoložil, že vykonává samostatnou výdělečnou činnost hlavní či nedoložil doklad o karanténě ve škole nebo zařízení sociálních služeb.

Tzv. „ošetřovné“ pro OSVČ je osvobozeno od daně z příjmů fyzických osob.

Základní podmínky Programu podpory a výzvy

  • výše dotace činí 400 Kč na jeden den, vč. víkendů a svátků,
  • dotace bude zaslána na bankovní účet žadatele (OSVČ) uvedený v žádosti
  • Dotaci ošetřovné je možné kombinovat s Kompenzačním bonusem vypláceným Ministerstvem financí
  • Žádosti mohou živnostníci podávat od 10. února 2021 až do 11. března 2021

Ošetřovné pro OSVČ je určeno pro ty, kteří nemohou vykonávat svou činnost z důvodu péče o

  1. dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školu nebo školské zařízení na území ČR z důvodu jejího uzavření na základě usnesení vlády ČR o přijetí krizového opatření, z důvodu nařízení karantény ve škole nebo školském zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19 a je/jsou mladší 10 let, nebo
  2. předškolní dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školské zařízení na území ČR z důvodu nařízení karantény nebo uzavření školského zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19, nebo
  3. nezaopatřené dítě/i maximálně do věku 26 let, které je/jsou závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, pokud nemůže/nemohou navštěvovat školu podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti, nebo
  4. osobu/y, která/é z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/é na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, která/é byla/y umístěna/y dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá/jí, na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti.

Upřesnění stanoveného období:

  • V prosinci je možné žádat pouze za 21. a 22. prosince 2020 (uzavření škol na základě usnesení vlády o přijetí krizového opatření).
  • V lednu je možné žádat za období od 4. 1. 2021 do 28. 1. 2021 a dále za období od 30. 1. 2021 do 31. 1. 2021.
  • Za dny 1. až 3. 1. 2021 a za den 29. 1. 2021 není možné žádat o ošetřovné, protože tyto dny jsou podle školského zákona a příslušné vyhlášky MŠMT dnem školních prázdnin. Podle zákona č. 438/2020 Sb. je nárok na poskytování ošetřovného po dobu školních prázdnin výslovně vyloučen.
  • V případě, že se OSVČ stará o předškolní dítě, může žádat o podporu za 21. – 22. prosince 2020 pouze v případě, že dítě nemohlo navštěvovat školské zařízení z důvodu karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti.
  • V případě, že se OSVČ stará o dítě, které je žákem 1. nebo 2. třídy, může žádat o podporu za 21. – 22. prosince 2021, kdy byla škola uzavřena usnesením vlády o přijetí krizového opatření.
  • V případě, že se OSVČ stará o předškolní dítě nebo dítě, které je žákem 1. nebo 2. třídy, může žádat o podporu za měsíc leden 2021 pouze v případě, že dítě nemohlo navštěvovat školské zařízení z důvodu karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti.

V případě karantény ve škole či zařízení je nutné toto doložit přímo k žádosti (např. email hygienické stanice, vyjádření zřizovatele apod.)

  • O DOTACI NELZE ŽÁDAT V PŘÍPADĚ DOBROVOLNÉHO PONECHÁNÍ DÍTĚTE/OŠETŘOVANÉ OSOBY V DOMÁCÍ PÉČI

Základní podmínky pro žadatele

  • OSVČ na hlavní činnost
    • za OSVČ se považuje i spolupracující osoba
    • za OSVČ se nepovažuje
      • činnost společníka veřejné obchodní společnosti nebo komplementáře komanditní společnosti vykonávaná pro tuto společnost
      • osoba, která pobírá invalidní důchod, pobírá starobní důchod, má jiné zaměstnání, má nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou z důvodu těhotenství a porodu, nebo osobně pečuje o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud osoba, která je závislá na pomoci jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s osobou samostatně výdělečně činnou v domácnosti, není-li osobou blízkou
  • splňuje definici malého a středního podniku
  • je registrován jako poplatník daně z příjmu
  • nemá nedoplatky vůči vybraným institucím
  • není v úpadku či likvidaci
  • na stejné dítě nebo nezaopatřené dítě maximálně do věku 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, či na osobu, která je z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu závislá na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, nečerpá na stejné období tuto dotaci nebo jiný příspěvek sloužící ke stejnému účelu žádná jiná osoba
  • žadatel ani jiná osoba žijící ve společné domácnosti nepobírá ošetřovné ze systému nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek

Podání žádosti

  • preferovaný způsob podání je elektronicky datovou schránkou, dále budou přijímány žádosti emailem s uznávaným elektronickým podpisem a poštou, 
  • není akceptováno osobní podání z hygienických důvodů

Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.mpo.cz/osetrovneosvc.

Odpovědi na nejčastější otázky podnikatelů k Ošetřovnému pro OSVČ

Dotazy je možné zasílat na osetrovne@mpo.cz

Zpět na začátek

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme