Od začátku roku v Česku zbankrotovalo téměř 500 firem, víc než loni

Za prvních osm měsíců tohoto roku zbankrotovalo v Česku 470 obchodních společností, o 25 (6 procent) více než loni. Zároveň bylo podáno 707 insolvenčních návrhů. Z dlouhodobého hlediska firemních bankrotů mírně přibývá.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Čísla mohou souviset s přibývajícími potížemi německých podniků.

Ilustrační fotografie

Úzké propojení českých podniků s Německem

„Počty firemních bankrotů v červenci a srpnu zvýšily letošní měsíční průměr lehce nad minulý a předminulý rok. U firemních bankrotů tak pozorujeme oproti loňsku mírný nárůst. Ten může být ovlivněn vyššími počty bankrotů německých firem, které jsou s těmi českými úzce obchodně propojeny. Zároveň roste objem jejich úvěrů rychleji než objem vkladů. To ukazuje na ochotu firem více investovat spíše než na jejich finanční potíže, protože podíl nesplácených úvěrů na jejich celkovém objemu stále klesá,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Ta zároveň připomíná, že počet bankrotů do budoucna může dále mírně růst vzhledem k vyššímu počtu insolvenčních návrhů v předchozích měsících.

V srpnu v Česku zbankrotovalo 64 obchodních společností stejně jako v červenci. Oba měsíce tak byly z hlediska firemních bankrotů nejsilnějšími v letošním roce. Zároveň bylo v srpnu zástupci podniků podáno 86 návrhů na úpadek.

V červenci bylo podáno 111 firemních insolvenčních návrhů, nejvíce od března 2021

Největším subjektem v konkurzu byla v uplynulém měsíci společnost KOVOSVIT MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí vyrábějící kovoobráběcí stroje, kterou vlastní ruští podnikatelé. Od roku 2019 byla ve ztrátě a od roku 2021 pak měla záporný vlastní kapitál.

Dalším velkým subjektem s vyhlášeným úpadkem je společnost LM Operations, která podniká v oblasti heren, kasin a sázkových kanceláří. Jde o druhé insolvenční řízení, které proběhlo v letošním roce, přičemž první insolvenční návrh byl odmítnut. Mezi největšími společnostmi s návrhem na bankrot jsou například ESPACE Retail s.r.o. nebo MSC MetPro a.s.

Počty firemních bankrotů mírně rostou

Za posledních dvanáct měsíců byl vyhlášen úpadek u celkem 676 obchodních společností, o 14 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 051 návrhů na firemní bankrot, o 27 více než v předchozích 12 měsících. Za uplynulý rok zbankrotovalo průměrně 16 z 10 tisíc aktivních firem v tuzemsku.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo ve zmíněném období vyhlášeno v Praze (300), v Jihomoravském (94) a v Moravskoslezském kraji (60). Na 10 tisíc aktivních firem bylo nejvíce případů v Karlovarském (22) a v Olomouckém kraji (19), nejméně pak v Pardubickém kraji (7) a na Vysočině (9).

Přibývá bankrotů podnikatelů, měsíční průměr je o sedminu vyšší než loni

Zdaleka nejvyšší míru bankrotů obchodních společností vykázal Moravskoslezský kraj a s odstupem Karlovarský kraj. Nejnižší míru pak Středočeský a Plzeňský kraj.

V rámci odvětví se nejméně dařilo podnikům v obchodu (150 případů), ve zpracovatelském průmyslu (105) a v oddělení nakládání s nemovitostmi (80). Nejvíce úpadků na 10 tisíc registrovaných firem za uplynulý rok připadlo na odvětví dopravy a skladování (20).

Nejlépe dopadly vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby (3 případy) a informační a komunikační činnosti (5).

Aktuálně jsou nejvíce ohroženy společnosti podnikající v odvětví doprava a skladování a ve zpracovatelském průmyslu. Naopak, nejméně jsou riziku bankrotů vystaveny společnosti v odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb a rovněž v odvětví informační a komunikační činnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme