Osobních bankrotů v Česku přibývá, lidé mají hlouběji do kapsy

V červnu bylo v České republice vyhlášeno 1 161 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 1 242 insolvenčních návrhů. Celkem za posledních 12 měsíců zbankrotovalo 13 505 lidí, což je o 1 069 (9 procent) více než v předchozím období.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. Mohou za to napjaté rodinné rozpočty u chudších lidí a horší schopnost mnoha Čechů splácet své závazky.

Ilustrační fotografie

Platební morálka se zhoršuje

„I přes mírný meziměsíční pokles osobních bankrotů v červnu, jejich celkový počet za posledních 12 měsíců výrazně vzrostl. Zvýšil se i počet návrhů na osobní bankrot. Ještě výraznější růst ukazuje srovnání počtu osobních bankrotů za šest měsíců letošního roku v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Tento trend lze očekávat i v následujících měsících letošního roku, protože u některých sociálních skupin jsou rodinné rozpočty napjaté vlivem růstu služeb a částečně i cen potravin,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Reálné mzdy ale obnovily růst a roste i maloobchodní obrat. „Jeho růst však nejde na úkor úspor domácností, které i nadále rostou, zejména v případě těch bohatších. Podíl nevýkonných úvěrů domácností však mírně stoupá, což naznačuje horšící se platební morálku při splácení závazků,“ doplňuje Kameníčková

Mezi kraji panují značné rozdíly v počtech bankrotů. Nejvíce bankrotů bylo v červnu vyhlášeno v Moravskoslezském (180), Ústeckém (163) a Středočeském kraji (111), nejméně pak v Karlovarském kraji (46), na Vysočině (30) a na Zlínsku (45).

CRIF: V květnu v Česku zbankrotovalo 60 firem, zatím nejvíce v tomto roce

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno celkem 13 505 osobních úpadků, což je o 9 procent více než v předchozím období (od června 2022 do května 2023). Zároveň bylo podáno 14 250 návrhů na osobní bankrot. I v tomto případě jde meziročně o devítiprocentní nárůst.

Počet bankrotů se zvýšil napříč téměř všemi kraji České republiky. Výjimkou je Karlovarský kraj, kde se jejich počet mírně snížil. Nejvíce úpadků přibylo v Ústeckém kraji (+16 %), na Vysočině (+15 %) a v Libereckém kraji (+11 %).

Pořadí krajů, ve kterých jsou obyvatelé bankrotem ohroženi nejvíce a nejméně, se prakticky nemění. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde připadlo v posledních dvanácti měsících téměř 23 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Následují Moravskoslezský a Karlovarský kraj.  

Nejlépe je na tom Praha (7,7 případů na 10 tisíc obyvatel), Vysočina a Zlínský kraj. Průměr za celou Českou republiku byl za poslední rok 12,5 osobních úpadků na 10 tisíc obyvatel (o 1,5 více než v předchozím období).

Podobná je situace u podnikatelů

Podobně nelichotivá čísla nabídly i květnové statistiky bankrotů fyzických osob podnikatelů.

V květnu 2024 bylo v Česku vyhlášeno 500 úpadků fyzických osob podnikatelů zároveň bylo podáno 543 návrhů na bankrot. Počet případů byl v tomto měsíci nejvyšší za letošní rok.

„I když počet bankrotů podnikatelů letos poprvé v jednom měsíci dosáhl 500, není to nic neobvyklého. Letošní počet bankrotů je stále nižší než v roce 2022 a 2021. Očekáváme, že jejich růst nebude nijak razantní,“ uklidňuje Věra Kameníčková.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme