Osobních bankrotů v Česku přibývá. Potvrzují to i červencová čísla

 V červenci bylo v České republice vyhlášeno 1 110 osobních bankrotů, což je zatím nejméně v tomto roce. Ve srovnání s loňskem je ale letos osobních úpadků více a potvrzují to i červencové statistiky.

Zároveň bylo v sedmém měsíci roku 2024 podáno 1 213 insolvenčních návrhů, což byl letos druhý nejnižší měsíční počet. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

Paradox? Jak roste ekonomika, bankrotů přibývá

„Jiná je situace z dlouhodobého hlediska. V posledních dvanácti měsících bylo vyhlášeno meziročně více osobních bankrotů i návrhů na ně. Po několika letech poklesu se tak růst počtu osobních bankrotů obnovil,“ upozorňuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

A důvod? „Zvyšují se reálné mzdy, což se projevuje i na růstu maloobchodního obratu. Souběžně s tím roste i objem spotřebitelských úvěrů a rovněž podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů na spotřebu. Platební morálka u úvěrů na spotřebu se zhoršuje. Rostou sice také vklady domácností, zcela určitě to však neplatí pro všechny příjmové skupiny. V dalším období lze tak očekávat pokračující, i když mírný, růst počtu osobních bankrotů,“ doplňuje Kameníčková. I tak jsou údaje za letošní rok stále nižší než ty před rokem 2023.

Počet bankrotů firem v Česku stagnuje, za první pololetí jich bylo přes tři stovky

Nejvíce insolvencí evidují Ústecký a Moravskoslezský kraj

Nejvíce bankrotů bylo v červenci vyhlášeno v Moravskoslezském (167), Ústeckém (153) a Středočeském kraji (123), nejméně pak ve Zlínském kraji (35), na Vysočině a v Karlovarském kraji (shodně 40).

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno celkem 13 680 osobních úpadků, tedy o 1 189 (o 10 %) více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 14 452 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 1 332 (o 10 %) více.

Počet případů se zvýšil napříč téměř všemi kraji České republiky. Výjimkou je Karlovarský kraj, kde jich o pouhé procento ubylo. Nejrychleji se počet bankrotů zvýšil v Jihočeském kraji, a to o 18 procent.

Nejvyšší míru úpadku dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj, kde připadlo v posledních dvanácti měsících 27 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Následoval Moravskoslezský kraj s poměrem 21/10 tisíc obyvatel.

V přepočtu na deset tisíc lidí bylo nejméně osobních bankrotů vyhlášeno v Praze, a to pouze 9, po 11 případech na 10 tisíc obyvatel hlásí Zlínský kraj a Vysočina. Průměr za celou Českou republiku za posledních 12 měsíců byl 15 případů na 10 tisíc obyvatel, v předchozím období to bylo necelých 14 bankrotů.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme