Podnikat letos začalo 36 tisíc lidí. Víc jich ale s byznysem skončilo

V květnu letošního roku začalo v České republice podnikat 6 289 lidí a zároveň 6 530 fyzických osob podnikatelů (FOP) svou činnost ukončilo. To znamená, že v Česku v květnu ubylo 241 podnikatelů.

K úbytku došlo již druhým měsícem v řadě, v dubnu se počet podnikatelů snížil dokonce o 3 974. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Ilustrační fotografie

„Duben byl letos prvním měsícem, kdy podnikání ukončilo více lidí, než kolik jich s podnikáním začalo, a tedy prvním měsícem, kdy celkový počet podnikatelů v Česku poklesl, a to o téměř čtyři tisíce. V květnu pak tento trend pokračoval, i když mírněji. Důvodem je značný růst počtu zaniklých subjektů v dubnu. Horšící podmínky naznačuje i růst podnikatelských bankrotů v letošním roce,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Jaké jsou důvody tohoto propadu, ovšem Kameníčková nespecifikovala.

Od začátku roku začalo v Česku podnikat 36 072 lidí, o 3 869 více než ve stejném období loni a nejvíce za poslední desetiletí, a 38 654 jich s podnikáním skončilo, tedy o 199 tisíc méně než loni. Loňský rok byl však specifický, a to z důvodu povinného zavádění datových schránek, které mnohé podnikatele (většinou již neaktivní) přimělo k ukončení jejich byznysu.

Pozitivní obrat se nekoná. Důvěra v českou ekonomiku poklesla i mezi podnikateli

Od začátku letošního roku tedy v Česku ubylo 2 582 podnikatelů a na každých 10 zaniklých připadá jen 9 nových subjektů. Pokud nebereme v úvahu loňský rok, kdy byl úbytek podnikatelů masivní, jde oproti předchozím rokům o propad.

Negativní trend v obchodu a stavebnictví

Například v prvních pěti měsících roku 2022 v Česku přibylo 7 990 podnikatelů, v roce 2021 jich bylo 8 229. Počet těch, kteří se letos rozhodli samostatně výdělečnou činnost ukončit, je značný, přitom efekt povinných datových schránek už vyprchal. I výrazně nadprůměrný počet nových podnikatelů tento propad nepřekonal, a tak došlo ke snížení počtu zástupců byznysu. Pokles však byl velmi mírný, nedosáhl ani jednoho procenta celkového počtu.

Nejvíce lidí začalo od začátku roku ke konci května podnikat tradičně v Praze (6 689), ve Středočeském (4 896) a v Jihomoravském kraji (3 932). Nejvíce podnikatelů skončilo s byznysem rovněž v Praze (5 133), ve Středočeském kraji (4 871) a dále v Jihomoravském kraji (3 988).

CRIF: V květnu zbankrotovalo v Česku 500 podnikatelů, letos nejvíce

V rámci základních odvětví začalo za prvních pět měsíců roku podnikat ve zpracovatelském průmyslu (4 467), v profesních, vědeckých a technických činnostech (4 452) a ve stavebnictví (4 349). Počet nováčků meziročně nejvíce narostl ve vzdělávání (+49 %) v odvětví nakládání s nemovitostmi (+36 %) a v dopravě a skladování (+25 %). Nejvíce podnikatelů ukončilo činnost v odvětví obchodu (10 028), stavebnictví (6 547) a zpracovatelském průmyslu (5 280).

Ke konci května bylo v Česku 1,93 milionu podnikatelů, z toho třetinu tvoří ženy a dvě třetiny muži. Lidé do 40 let se na celkovém počtu podílejí 31 procenty, takže převládají spíše starší ročníky, přičemž pětinu všech představují lidé starší šedesáti let.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme