Zdroj: CzechTrade

Pomoc pro firmy: CzechTrade opět nabídne na MSV exportní konzultace i semináře

Agentura na podporu obchodu CzechTrade bude v říjnu již po dvanácté k dispozici českým firmám na největší strojírenské akci v tuzemsku.

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV) opět uspořádá konzultační akci Meeting Point CzechTrade, kde mohou tuzemské podniky konzultovat exportní příležitosti s řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade.

Meeting Point agentury Czechtrade na Mezinárodním strojírenském veletrhu | Ondřej Baše

Pod taktovkou Design Centra CzechTrade bude na MSV poprvé vyhlášena Cena za průmyslový design (viz níže), jejíž cílem je ukázat významnou roli průmyslového designu v oblastech strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Součástí aktivit agentury na MSV je také doprovodný program v podobě odborných seminářů, kde si přijdou na své firmy s ambicemi exportovat do Německa či Střední Ameriky a Karibiku.

Aktivity CzechTrade jsou na MSV v Brně od 8. do 11. října součástí České národní expozice, kterou zastřešuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO). Zde budou zástupci agentury českým firmám k dispozici po celou dobu veletrhu v pavilonu P u stánku číslo 9. Na letošní ročník MSV je připravena řada proexportních akcí.

Stěžejní akcí je Meeting Point CzechTrade, kde ředitelé 20 zahraničních kanceláří firmám pomohou s výběrem vhodných teritorií pro výrobek nebo službu, s nalezením obchodních partnerů, zhodnotí reálné šance na úspěch a doporučí, jak nejlépe při expanzi postupovat.

Podrobnosti o Meeting Point CzechTrade na MSV v Brně 2024

Na Meeting Point CzechTrade v Brně je tři týdny před akcí přihlášených přes 60 firem a akce je naplněná ze 70 procent. Nejrychleji se naplnily konzultace k exportu do Německa, Rakouska, Skandinávie, Beneluxu, Francie a Spojeného království.

„Ředitelé kanceláří dlouhodobě působí v konkrétních zemích, znají aktuální dění na tamních trzích, exportní příležitosti a zvyklosti, disponují důležitými kontakty a mohou tak poskytnout řadu cenných informací. Na místě budou k dispozici českým firmám zástupci vybraných teritorií, v rámci kterých se zaměřujeme na oblast strojírenství,“ říká generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Podle něj budou moci zástupci firem konzultovat expanzi do zemí Evropské unie, ale i do vzdálenějších teritorií, jako je Kanada nebo Čína. Nově bude možné probrat exportní příležitosti do Uzbekistánu, kde je nejmladší zahraniční kancelář CzechTrade.

Letos poprvé Design Centrum CzechTrade vyhlásí Cenu za průmyslový design. Oceněny budou nejlepší exponáty firem, které nabízejí produkty s vysokou kvalitou zpracování a průmyslového designu.

„Cílem ceny je zpopularizovat průmyslový design jako nástroj pro kreativní řešení ve strojírenském a elektrotechnickém průmyslu. Zástupci Design Centra CzechTrade na akci představí také další novinky v oblasti průmyslového designu, například projekt Czech Design Hub London. K designu také proběhne seminář s názvem Síla designu na britském trhu ve venkovní učebně Archimedes, která byla v areálu Brněnského výstaviště slavnostně otevřena s podporou CzechTrade letos v červnu,“ popisuje Zuzana Sedmerová, vedoucí Design Centra CzechTrade.

Design Centrum CzechTrade vyhlašuje první ročník Ceny za průmyslový design MSV v Brně

V rámci doprovodného programu uspořádá agentura také další semináře a workshopy. Prvním je praktický workshop s názvem Expanze do Německa od A až do Z, kde firmy zjistí, zda jsou připraveny na export do Německa nebo jakou zvolit strategii pro expanzi na tento trh. Druhý seminář je zaměřený na exportní příležitosti ve Střední Americe a Karibiku.

Zájemci o příslušné trhy zjistí, jak funguje import do regionu včetně praktických ukázek úspěšných exportů českých firem. Předmětem diskuze budou především perspektivní obory daného trhu, jako je digitální ekonomika, nové technologie, služby ICT a potravinářské technologie. 

Dva nové projekty podporují expanzi českých exportérů. Jak je využít?

Po loňském úspěchu se bude letos opět konat Startup Entry pitch určený pro začínající firmy a startupy. Dalších šest startupů tak bude mít na MSV příležitost prezentovat svá jedinečná řešení před zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade napříč kontinenty.

„Tímto způsobem se snažíme akcelerovat internacionalizační snahu mladých firem a pomáhat jim rozvíjet jejich exportní připravenost. Služba Startup Entry pitch není koncipována jako soutěž, ale jako příležitost k zahájení dlouhodobé spolupráce při pronikání na zahraniční trhy,“ dodává Radomil Doležal.

Seznam akcí CzechTrade na MSV 2024 v Brně:

8. října 2024

9. října 2024

10. října 2024

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme