Potenciál umělé inteligence při kontrolách kvality ovoce a zeleniny v Británii

Postupy kontroly kvality, jejichž cílem je mít na konci procesu konzistentní produkty, v Británii zhruba posledních 15 let stagnovaly a nedošlo v této oblasti k žádným zásadním změnám.

Na každoročním londýnském veletrhu International Food and Drink Event, který se (i za účasti českých firem na stánku s podporou Ministerstva zemědělství) uskutečnil od 25. do 27. března 2024, rozebírali zástupci pěstitelů a distributorů čerstvého ovoce a zeleniny potenciální dopad, který bude mít umělá inteligence v tomto dodavatelském řetězci.

Ilustrační fotografie

Zástupci společností se shodli na tom, že tato technologie má potenciál zásadně změnit pravidla nejenom v tomto sektoru. Běžné úkony v dodavatelsko-odběratelském řetězci, jako je například třídění kvality produktů, by mohly být efektivnější a rychlejší díky větší přesnosti umělé inteligence.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Dalšími přetrvávajícími výzvami jsou klimatické změny, nepředvídatelné počasí a zpoždění při přepravě, kde by mohla být tato technologie využita k přesnějším předpovědím i zkracování dopravních tras a lhůt.

V budoucnu by mohla technologie umělé inteligence pomoci nejen s odstraňováním potenciálních vnějších vad, ale také s kontrolou jakosti uvnitř produktů.

Autor: Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme