Poznejte sílu dat s CoolRegion. Data jako efektivní nástroj, jak čelit následkům klimatických změn v jihomoravském kraji

Agentura JINAG spustila nový datový portál CoolRegion, který přináší data o vývoji životního prostředí Jihomoravského kraje a inspiraci na jednom místě. Portál slouží jako centrální úložiště a rozcestník dat z různých zdrojů, včetně krajských dat, statistik a otevřených dat. 

Cílem je usnadnit přístup k vědecky ověřeným informacím a podpořit informované rozhodování na všech úrovních, od regionu a obcí až po širokou veřejnost.

Ilustrační fotografie

„Jihomoravský kraj se musí adaptovat na nové podmínky. Proto jsme vypsali dotační program Podpora adaptačních opatření na změnu klimatu na roky 2021–2024. V rámci programu je možné si mimo jiné zažádat o finance na projektové dokumentace nebo koncepční dokumenty. Doposud jsme schválili přidělení celkové částky téměř 10 milionů pro více jak 120 žadatelů. A portál CoolRegion teď bude pomocníkem pro rychlé získání dat, například výšky teplot, četnosti srážek apod. Na jednom místě se tak dozvíte všechno, co potřebujete k plánování strategií a projektů modrozelené infrastruktury,” uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Využívání práce s daty zdůrazňuje i Evropská datová strategie. Veřejný sektor díky novému portálu získá potřebná data na jednom místě a mnoho důležitých rozhodnutí nebude činit bez vědecky doloženého podkladu. Potenciál datového portálu je i v jeho využití v rámci odborné veřejnosti a studentů, kteří mohou data použít pro výzkum a analýzy.

Uplatnění nalezne i u široké veřejnosti, která se zajímá o dění v Jihomoravském kraji a chce se aktivně podílet na jeho rozvoji. Data mohou tvořit podklady například pro tvorbu map, zapojování veřejnosti do participativního plánování, sdílení dat na sociálních sítích a tvorby reportů.

Vláda schválila nová pravidla dvou programů PGRLF na podporu lesního hospodářství

Portál zpřístupňuje v přehledné formě také data, která jsou výsledkem práce akademického sektoru v Jihomoravském kraji. Jedná se například o spolupráci s CzechGlobe (Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.), Masarykovou univerzitou, Mendelovou univerzitou v Brně nebo Vysokým učením technickým Brno.

Realizaci projektu měla na starosti Jihomoravská agentura pro veřejné inovace JINAG, jejímž cílem je podporovat inovace a rozvoj měst a obcí v Jihomoravském kraji. „Data hrají v rozhodovacím procesu měst a obcí zásadní roli. Mít dostatečné množství kvalitních dat je základ pro přijetí rozhodnutí, jak čelit následkům dopadům klimatických změn,” uvedl ředitel agentury Patrik Reichl.

„Obce si například mohou v rámci vyjednávání s investory při umísťování větrných elektráren ověřit vhodnost jejich území z hlediska ‚větrných map‘ nebo zjistit hlukovou zátěž, která je způsobena dopravní infrastrukturou. To vše je velmi podstatné při efektivním plánování rozvoje obcí,” doplnil Patrik Reichl.

Ilustrační fotografie

Formáty dat jsou uživatelsky přívětivé a zahrnují poutavé infografiky, vyhodnocené statistiky, roční reporty a datový katalog v open data formátu.

„Na stránkách CoolRegion je možné také zadat plánované projekty rozvoje obcí, měst či regionu. Díky těmto přehledům bude pak možné nastavovat dotační politiku skutečných požadavků,” doplnila zástupkyně ředitele pro provoz a strategii agentury JINAG Petra Balga.

„Díky evidenci záměrů v krajské databází mohou zadavatelé získat informace k financování projektu, relevantním výzvám a termínům jejich vyhlášení,” zdůraznila další výhody portálu Petra Balga.

Datový portál najdete na webových stránkách CoolRegion. Web je optimalizovaný i pro mobily.

Redakčně upravená tisková zpráva Jihomoravského kraje

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme