Praha dostala přímé letecké spojení s Hanojí

Cesta letadlem do Vietnamu bude trvat jen něco přes deset hodin. Linka by měla pomoct vzájemnému obchodu a turistice.

Vietnamská letecká společnost Bamboo Airways zahájila 5. února prodej letenek pro přímé lety z Prahy do Hanoje a zpět, které začnou 29. března. Informoval o tom čestný předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Zatím se bude létat dvakrát týdně, ve středu a v neděli. Dopravu zajistí letadla Boeing Dreamliner 787-9 určená pro 298 cestujících. Cena zpáteční letenky začíná už od 16,5 tisíce korun, doba letu do Hanoje je něco přes deset hodin. V opačném směru bude let trvat asi jedenáct a půl hodiny.

Pomoc pro byznys i turistiku

Podle Marcela Wintera bylo dosud nutné do Vietnamu z České republiky létat s přesedáním například ve Frankfurtu, Paříži či Londýně, přes Moskvu nebo Hongkong, což dopravu komplikovalo.  „Celková doba letu i s čekáním na přestup se pohybovala většinou kolem 18 hodin a letenky byly díky přestupu mnohem dražší,“ uvádí Winter. Nová linka by tedy měla podpořit cestovní ruch i byznys mezi oběma zeměmi.

Obchodu má pomoci také pokles cel

Evropský parlament bude v nejbližší době schvalovat dohodu o volném obchodu EU a Vietnamem (EVFTA), která byla loni 30. června podepsána v Hanoji. Ihned po schválení nabude platnosti, což bude znamenat velké vzájemné snížení cel. To by mělo podpořit vývoz do Vietnamu. Země s téměř 97 miliony obyvatel sníží 65 procent dovozního cla na zboží z EU. Vietnam navíc v současnosti předsedá sdružení ASEAN (Sdružení zemi Jihovýchodní Asie), kde žije celkem přes 650 milionů obyvatel.

(red)

• Teritorium: Česká republika | Vietnam
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Letecký průmysl

Doporučujeme