Právní předpisy a smlouvy ve Sbírce zákonů ČR – 1. týden 2024 (předpis č. 1)

Ve Sbírce zákonů ČR byl tento týden publikován zákon o právu na digitální služby a o změně některých zákonů. Nebylo publikováno žádné sdělení MZV. Plné znění právních předpisů v PDF.

Přehled předpisů publikovaných ve Sbírce zákonů ČR

Dnem 1. ledna 2024 nahradila Sbírku zákonů a Sbírku mezinárdních smluv e-Sbírka, v níž společně najdete vyhlašované akty Sbírky zákonů a mezinárodních smluv. Nově proto místo odkazu na částku v PDF odkazujeme na jednotlivé předpisy v e-Sbírce, kde máte možnost stažení znění ve formátech PDF, DOCX a ZIP.

Předpis vyhlášen dne 5. 1. 2024

1/2024
Zákon, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Komentář

Proces digitalizace ve státní správě dosáhl dalšího milníku a občané České republiky přijetím novely zákona dostali možnost prokazovat svou totožnost novým způsobem, předložením jeho digitální podoby (stejnopisu) prostřednictvím aplikace eDoklady.

Postupně bude tento nový způsob přijímám veškerými orgány státní správy a občanům odpadne starost, zda s sebou například pro účely úředního jednání mají doklad totožnosti. Mobilní telefon si s sebou zpravidla vzít nezapomínáme.

Mobilní aplikaci pro prokazování a elektronickou aplikaci pro ověřování poskytuje primárně Digitální a informační agentura (dále jen „Agentura“), která může rozhodnout, po splnění stanovených podmínek, o udělení akreditace třetí osobě. Třetí možností je poskytování aplikací jiným státním orgánem.

Na rozdíl od občanského průkazu v klasické podobě bude mít občan v případě prokazování totožnosti prostřednictvím eDokladu možnost zvolit rozsah údajů, které údaje budou příjemci předány. Například v případě ověření jména, příjmení a data narození není nutné předávat také údaj o bydlišti. Zjednoduší a zrychlí se i proces nahlášení ztráty elektronického stejnopisu občanského průkazu – tu bude možné učinit prostřednictvím Portálu občana.

Ustanovení novely budou účinnosti nabývat postupně a možnost prokázat totožnost s využitím eDokladu tak bude možná

  1. od 20. ledna 2024 pouze vůči ústředním orgánům státní správy, s výjimkou zastupitelských úřadů;
  2. nejpozději od 1. července 2024 vůči orgánům veřejné moci jako jsou úřady práce, finanční úřady či policie a
  3. nejpozději od 1. ledna 2025 vůči orgánům samosprávy a dalším osobám, kterým zákon ukládá povinnost ověřit totožnost předložením průkazu (např. pošta).

Občanské průkazy v podobě obvyklé plastové kartičky budou nadále platné a bude na volbě každého, zda možnosti prokazování totožnosti prostřednitvím eDokladu využije.

Zpět na začátek

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Právo, právní služby

Doporučujeme