Přibývá bankrotů podnikatelů, měsíční průměr je o sedminu vyšší než loni

V dubnu bylo v Česku vyhlášeno 468 bankrotů podnikatelů a zároveň bylo podáno 465 insolvenčních návrhů. Zatímco firemních bankrotů ubývá, u úpadků podnikatelů (fyzických osob) jde o opačný trend.

V případě bankrotů i insolvenčních návrhů jde oproti loňskému roku o nadprůměrné hodnoty. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Ilustrační fotografie

CRIF: Čísla porostou i v následujících měsících

„Od začátku letošního roku pozorujeme zvýšené počty podnikatelských bakrotů. Zatímco loni zbankrotovalo průměrně 415 podnikatelů měsíčně, letošní průměr dosahuje 470, tedy o 13 % více. Zároveň zde oproti loňsku pozorujeme i vyšší počet insolvenčních návrhů, takže lze očekávat růst počtu bankrotů i v následujících měsících,“ vysvětluje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková,

Za posledních dvanáct měsíců v Česku zbankrotovalo celkem 5 186 fyzických osob podnikatelů, o 6 procent více než v předchozím období.

V dubnu zbankrotovalo nejméně firem od počátku roku, přibylo insolvenčních návrhů

Z dlouhodobého hlediska je znatelný také růst insolvenčních návrhů, kterých bylo za posledních 12 měsíců podáno 5 478, o 4 procenta více než v předchozím období. Průměrně za posledních 12 měsíců zbankrotovalo 47 z 10 tisíc aktivních podnikatelů.

Nejvíce případů bylo v dubnu zaznamenáno v Jihomoravském kraji (61), v Praze (58) a Moravskoslezském kraji (57), nejméně pak na Vysočině (14) nebo na Královéhradecku (17). Nejvyšší míru podnikatelských bankrotů za posledních 12 měsíců vykazuje Karlovarský kraj s 83 a Ústecký kraj se 74 úpadky na každých 10 tisíc aktivních subjektů.

V rámci odvětví bylo v dubnu nejvíce bankrotů vyhlášeno ve stavebnictví (131), v obchodu (72) a ve zpracovatelském průmyslu (63), pouze 1 podnikatel v dubnu zbankrotoval v odvětví informačních a komunikačních činností.

Dlouhodobě nejvyšší míru úpadku vykazuje odvětví dopravy a skladování, kde za posledních 12 měsíců zbankrotovalo 67 z 10 tisíc registrovaných subjektů a stavebnictví se 43 bankroty na 10 tisíc podnikatelů. Nejméně případů bylo v odvětví vzdělávácí, zdravotnické a sociální služby (jen 7 bankrotů na 10 tisíc podnikatelů).

Redakčně upravená tisková zpráv CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme