Přichází další balík sankcí proti Rusku. Na blacklistu jsou i subjekty z Číny nebo Emirátů

Celkem 61 nových obchodních subjektů, které podporují ruskou válečnou mašinérii, přidala Rada ministrů zahraničních věcí EU na sankční seznam. Zařadila mezi ně i některé podniky z Turecka, Kazachstánu nebo Spojených arabských emirátů.

V pořadí už 14. balík sankcí proti Rusku přijali tento týden společně ministři zahraničích věcí zemí EU na pravidelné Radě pro zahraniční věci v Lucemburku. Sankce jsou zaměřeny na důležité sektory ruské ekonomiky, jako jsou energetika, finance a obchod. „Mám z toho radost. Byly to týdny a měsíce vyjednávání,“ okomentoval výsledek český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Nový balík sankcí má mimo jiné cílit na ty firmy, které reexportují evropské zboží do Ruska.

Podle vysokého představitele Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU Jospeha Borrella ukazuje nový sankční balíček jednotu členských zemí v boji proti ruské agresi. „Naše sankce již výrazně ruskou ekonomiku oslabily a zabránili Putinovi v jeho plánu zničit Ukrajinu. Čtrnáctý balík sankcí demonstruje naši jednotu v podpoře Ukrajiny a usiluje o limitování ruských kriminálních aktivit proti Ukrajině,“ řekl.

Na mušce jsou součástky do dronů nebo obchod s heliem

Rada Evropské unie přidala na sankční seznam nově 61 obchodních subjektů, které podporují ruský vojenský průmysl. Platí pro ně mnohem přísnější vývozní omezení. Především se tato omezení týkají zboží a technologií, které by mohly posílit ruský obranný a bezpečnostní sektor.

V Praze se představily ukrajinské startupy

Některé z těchto subjektů se nacházejí ve třetích zemích, jako je Turecko, Čína, Kazachstán, Kyrgyzstán a Spojené arabské emiráty. Rusku podle EU poskytují materiál pro vojenské operace či se podílejí na výrobě bezpilotních letounů. Omezení se týká například i dovozu helia z Ruska, které je pro Rusko zdrojem významných příjmů.

Češi chtějí omezit pohyb ruských agentů

Ministr Lipavský také na Radě zdůraznil, že je potřeba bojovat s ruskými špióny, kteří operují na území EU, včetně České republiky. „Před dvěma týdny jsme byli terčem žhářského útoku Ruska na infrastrukturu MHD v Praze. Je potřeba omezit pohyb ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků po Schengenu,“ zdůraznil Lipavský. Kromě toho podle něj lze bojovat s hybridními hrozbami pomocí sankcí a jednotnému odsouzení takových útoků. „Tam Evropa prokázala odsouzení různých kybernetických útoků,“ dodal.

Ministr Lipavský jednal v Turecku o rozvoji vzájemného obchodu. Ten by mohl být letos rekordní

S návrhem Lipavského souhlasí řada členských států. „Jde o Dánsko, Nizozemí, všechny tří Baltské země, také Polsko a Rumunsko,“ uvedl ministr zahraničních věcí. Například Německo, Itálie a Rakousko však s navrženým řešením nesouhlasí, jelikož se bojí ruských odvetných akcí. „Nevzdávám to ale a pokračuji dál,“ okomentoval situaci optimisticky Lipavský a zdůraznil, že vyřešit problém s ruskými agenty je nejen v zájmu bezpečnosti Česka, ale i celé Evropy.

Klaudie Břeňová

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Doprava, logistika

Doporučujeme