Zdroj: CzechTrade

Příležitosti v zeleném vodíku a lithiu v Chile

Závěr

Chile nabízí obrovský potenciál v obnovitelných zdrojích, a to především díky silné intenzitě slunečního záření na severu a větrným proudům na jihu. Čistá energie se přímo nabízí k využití ve výrobě zeleného vodíku a jeho derivátů. Chilská vláda si je tohoto potencionálu vědoma, a proto se snaží držet vládní strategie na podporu projektů spojených s H2V.

Cílem je podpořit stávající i nové projekty, exportovat zelený vodík za nízké ceny a podpořit jeho přidanou hodnotu. Pro české firmy se v této oblasti otevírají mnohé možnosti v oblasti výroby zeleného vodíku a jeho skladování, dopravy, těžebním průmyslu nebo zemědělství.

Z hlediska těžby lithia je Chile světovou velmocí, neboť disponuje největšími rezervami tohoto cenného prvku. Chilská vládní strategie proto směřuje k částečnému znárodnění těžby a vzniku národní společnosti. Nebrání se však spolupráci se soukromým sektorem. Naopak si uvědomuje nutnost potřebného know-how, což otevírá brány také českým společnostem.

V oblasti těžby se nabízí příležitosti především v dodávkách kontrolních nebo automatizačních systémů a následného nakládání s nebezpečným odpadem. Dále pak lithium nabízí nespočet příležitostí v následném využití v bateriích, chemických produktech, technologických procesech a dalších průmyslových výrobcích.

Chile je díky svým zásobám nerostných surovin a jedinečným přírodním podmínkám vhodnou příležitostí pro investice v oblasti zeleného vodíku a lithia. S těmito příležitostmi je zahraniční kancelář CzechTrade Santiago de Chile připravena pomoci všem českým společnostem, které by měly zájem se v zemi prosadit. Budete-li mít chuť se do projektu zeleného vodíku a lithia zapojit a objevit pro své know-how využití také na chilském trhu, neváhejte kontaktovat zahraniční kancelář pomocí uvedených kontaktů: Ing. Jiří Jílek, CzechTrade, adresa: El Golf 254, Las Condes, Santiago de Chile, Chile, tel.: +56 9 9353 2180, e-mail: santiago@czechtrade.cz, web: www.czechtrade.cl.

Santiago de Chile, Chile
Ilustrační fotografie

Zdroje

Přehled zdrojů:

Zpracováno zahraniční kanceláří CzechTrade Santiago de Chile.

Další perspektivní obory v Latinské Americe:

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika | Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme