Přímá linka mezi Prahou a Pekingem je novým impulsem pro příjezdový cestovní ruch z Číny

Od 24. června 2024 má Praha opět přímé letecké spojení s pevninskou Čínou. Každé pondělí, středu a pátek zajistí společnost Hainan Airlines pravidelné spojení mezi českou metropolí a Pekingem.

Jde o významný krok, který podpoří příjezdový cestovní ruch z této asijské destinace. A je dobrou zprávou i pro české cestovatele.

Otevření letecké linky mezi Prahou a Pekingem | Foto: CzechTourism

Aktuální data za 1. čtvrtletí letošního roku potvrzují, že počet zahraničních turistů, kteří se rozhodli navštívit Česko, roste, i když ještě stále nedosahuje úrovně z roku 2019. Cizinci na cestách do a po Česku utrácejí více než domácí cestovatelé, proto patří mezi dlouhodobé priority agentury CzechTourism podpora příjezdového cestovního ruchu, zejména ze zahraničních a vzdálených bonitních trhů.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

„V tomto ohledu hrají velmi zásadní roli přímé lety ze vzdálených destinací. Dokazuje to i praxe. Tak třeba pozitivně se podepsalo zahájení linky mezi Prahou a Soulem v loňském roce. Na základě této zkušenosti můžeme očekávat, že obdobný přínos bude mít také dnes znovuobnovené přímé letecké spojení s Pekingem,“ uvádí ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

„Jsem velmi rád, že se podařilo na základě úzké spolupráce s Letištěm Praha dojednat spuštění této klíčové dálkové linky a zajistit tak pravidelné spojení s jedním z nejdůležitějších trhů. Tento krok zcela jistě významně podpoří příjezdový cestovní ruch v Česku. A nejen to – turisté ze vzdálených destinací, včetně Číny, pokračují dále a cestují po Evropě. Z tuzemska míří například do Rakouska, Německa, Francie či třeba Itálie. Je to logické, pokud už absolvují dlouhý let, chtějí poznat více destinací najednou. Přímé spojení Praha – Peking tak bude v konečném důsledku přínosem pro celý evropský turismus,“ dodává Reismüller.

Pozn. data za rok 2024 zahrnují období leden–březen

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních podařilo obnovit přímé lety do Číny. Právě obnova dálkových linek je naší dlouhodobou prioritou a Asie představuje velmi důležitý zdrojový trh. Zatímco v roce 2019 dorazilo do Česka více než 1 700 000 turistů z Asie, v loňském roce to bylo 776 tisíc. Pevně věřím, že právě obnovená přímá linka do Pekingu bude tím správným stimulem pro další rozvoj příjezdového cestovního ruchu z Číny. Spojení do Pekingu bude také skvělou příležitostí pro české turisty nejen k poznávání čínské metropole, ale díky navazujícím letům také celé Číny a Asie,“ doplňuje předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Statistiky a trendy

Česko letos navštívilo během prvního čtvrtletí celkem 21,5 tisíce turistů z Číny, za celý loňský rok to bylo bezmála 90 tisíc. Pro srovnání – v roce 2019 zavítalo do tuzemska 610 tisíc čínských cestovatelů. Loni u nás strávili v průměru tři dny a denně utratili během pobytu v Česku 2 126 korun na osobu. Většina se ubytovává v některém z tuzemských hromadných ubytovacích zařízení.

Pozn. data za rok 2024 zahrnují období leden–březen

Mezi jejich nejoblíbenější aktivity patří návštěva kulturních památek, ale také pěší turistika nebo třeba poznávání tradiční české kuchyně a nákupy. Nejčastěji míří do Prahy, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Postupně ale objevují i méně známé destinace.

Pozn. data za celý rok 2023

Vlastní a sdílená zkušenost jako nejlepší reklama

Zájem turistů z Číny o dosud neobjevená tuzemská místa má podpořit též vlastní zkušenost hned několika influencerů, kteří při zahájení přímého letu z Pekingu přilétají do Česka.

„Cílem této poznávací cesty je ukázat jim naši kulturu, tradice i méně známá, a přesto krásná místa. Aby zjistili, že máme, kromě takové klasiky jako Praha, Karlovy Vary nebo Český Krumlov, opravdu co nabídnout. Během pobytu například navštíví naše lázně, uvidí, jak se vyrábí hořické trubičky nebo si budou moci vyzkoušet výrobu skla,“ shrnuje ředitel zahraničního zastoupení CzechTourism v Číně Lukáš Pokorný.

„V závěru svého pobytu v ČR se v rámci našeho projektu CzechSpecials také naučí připravovat hned několik typicky českých jídel, a to v prostorách plně vybavené kuchyně Národního zemědělského muzea v Praze. Učit se budou od našich kuchařských mistrů Tomáše Kaliny a Lukáše Vegrichta. Věříme, že takto získané dojmy přenesou dále a jejich příspěvky na sociálních sítích podpoří motivaci a chuť turistů z Číny objevovat dosud jim neznámé kouty naší krásné země. Tomu nahrává i nový trend, který jsme zaznamenali na největším odborném veletrhu ITB China v Šanghaji. Podle zástupců tamních cestovních kanceláří chtějí klienti ve vybrané destinaci zůstat déle a více ji poznat,“ dodává Pokorný.

Ilustrační fotografie

Zahájení letu předcházelo také destinační a vízové školení zástupců tamních cestovních kanceláří v čínské metropoli, a to za významné podpory konzulárního úseku Zastupitelského úřadu v Pekingu. Na zahájení přímého letu naváže připravovaná velká marketingová kampaň, jež bude propagovat Česko jako zemi, která opravdu stojí za návštěvu. CzechTourism také připravuje ve spolupráci s Hainan Airlines velký fam trip pro zástupce významných cestovních kanceláří z regionu.

Hainan Airlines vznikla v lednu 1993 a je jednou z nejrychleji rostoucích leteckých společností v Číně. Provozuje více než 40 mezinárodních a regionálních tras. V rámci spojení Praha – Peking a Peking – Praha bude provozovat tři lety týdně (pondělí, středa, pátek). Z pražského mezinárodního letiště Václava Havla bude spoj do Pekingu odlétat ve 14:00 hodin místního času. Zpět do Česka z Beijing Capital International Airport pak ve 02:30 hod. místního času.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme