Priority britských politických stran v oblasti zemědělství a potravinářství

V souvislosti s volbami, které se mají uskutečnit 4. července 2024, britská vládnoucí konzervativní strana ve svém novém volebním programu slibuje navýšit rozpočet na podporu zemědělství o 1 miliardu liber.

Britský premiér Rishi Sunak se zavázal zvýšit rozpočet na zemědělství a zajistit, aby se každoročně zvyšoval o inflaci, což je součástí řady politik zaměřených na podporu tohoto odvětví.

Ilustrační fotografie

Konzervativní strana také slibuje, že zlepší zadávání veřejných zakázek, aby alespoň 50 % výdajů na potraviny bylo vynaloženo na potraviny vyrobené v místě nebo podle vyšších ekologických standardů. Dále chtějí konzervativci pokračovat v podpoře programů pro udržitelné zacházení s půdou, v pořádání každoročního summitu Farm to Fork a také chtějí vyčlenit finanční prostředky například na nový celobritský zemědělský inovační fond ve výši 20 milionů liber. Dalším záměrem je snížit daň z nemovitostí využívaných k podnikání.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Liberální demokraté ve svém volebním programu slibují „chránit spotřebitele před nespravedlivým zvyšováním cen“. Strana Reform UK Nigela Farage má jako jeden z cílů to, aby alespoň 70 % potravin spotřebovávaných v Británii pocházelo z lokální produkce. Zároveň chce podpořit britské zemědělství 2 miliardami liber. Ve vztahu k EU chce strana zrušit dohodu s EU o Severním Irsku a znovu otevřít jednání o obchodní dohodě s EU a dosáhnout omezení povinnosti dodržování zásad srovnatelných podmínek – level playing field (což jsou pro EU zcela nepřijatelné požadavky).

Labouristé, nejsilnější britská opoziční strana, která po brexitu dlouhodobě vede v průzkumech volebních preferencí, ve svém volebním programu nazvaném „Změna“ stejně jako liberální demokraté zmiňuje snahu o snížení cen potravin. Hodlá toho však dosáhnout také pomocí odstranění překážek obchodu. Konkrétně uvádí, že chce vylepšit obchodní dohodu mezi EU a Velkou Británií včetně dosažení SPS dohody, která by umožnila odstranit nepotřebné kontroly na hranicích.

Autor: Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme