Srbsko se dle něj dohodlo s orgány EU na zahájení procesu schválení povolení k vývozu masa do EU. Naposledy bylo srbské vepřové a drůbeží maso na pultech obchodů v EU ještě v dobách Jugoslávie.
Ohledně reálnosti získání povolení k vývozu především vepřového masa v průběhu příštího roku však panují pochybnosti a například Vitomir Vidović, profesor zemědělské fakulty v Novém Sadu a odborník na genetiku prasat, si myslí, že vývoz vepřového masa do EU bude možný až řádově za dva roky. V té době by totiž Srbsko mělo vybít poslední kusy prasat, které byla očkována vakcínou proti klasickému moru prasat.
EU již dávno zakázala používání této vakcíny, a proto také brání dovozu vepřového ze zemí, kde se tato vakcína stále používá nebo požívala, dokud nedojde k úplné genetické obměně chovu. V Evropě je navíc aktuálně přebytek vepřového a například selata z Dánska se do Srbska dovážejí za 1,83 EUR/kg živé váhy zatímco v Srbsku domácí výrobci prodávají selata za 1,95 EUR/kg živé váhy.
Na druhou stranu pokud Srbsko opravdu získá povolení k vývozu vepřového a kuřecího masa do zemí EU, tak to může být impuls pro investice do nových farem v Srbsku, a to je opět příležitost pro řadu českých firem, které dodávají technologie chovu prasat či drůbeže nebo kompletní farmy.