Program InnoStars Awards od EIT Health nabízí podporu zdravotnickým startupům

EIT Health, který je součástí Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu Evropské unie, si nedávno nechal vypracovat podrobnou studii, jejímž cílem bylo zjistit, s jakými problémy se potýkají začínající podniky v oblasti zdravotní péče.

Studie také zkoumala přidanou hodnotu, kterou jim k překonání těchto výzev nabízejí programy InnoStars. Mezi hlavní přínosy těchto programů, jako je například dlouhodobé udílení cen InnoStars, patří školení, inteligentní financování, mentoring, bootcampy a další konkrétní benefity. Studie však odhalila i další užitečné výhody pro účastníky.

Ilustrační fotografie

Čelit výzvám samostatně vs. mít podporu komunity

Studie ukázala, že podnikatelé se často cítí izolovaní. Společné setkávání v rámci startupových programů posiluje pocit sounáležitosti a umožňuje týmům sdílet zkušenosti, společné starosti a výzvy. Jak poznamenal jeden z účastníků: „Měli jsme pocit, že nejsme sami.“ Jiný účastník se pozastavil nad tím, že nemusí všechno vysvětlovat, protože ostatní týmy se také zabývají inovacemi ve zdravotnictví: „Nebudete neustále dotazováni jen proto, že se věnujete klinickým zkouškám a školením v oblasti regulací.“

Podpora mezi startupy přesahuje obyčejné motivování a zahrnuje i praktické rady. Například díky zpětné vazbě od kolegů mohou startupy zdokonalit své prezentace. „Ostatní týmy vám mohou objasnit, zda vašemu nápadu rozumějí. A pokud ne, můžete prezentaci upravit tak, aby byla jasnější,“ sdělil své zkušenosti jeden z účastníků.

Omezený přístup k partnerům

Startupy v oblasti zdravotnictví potřebují kontakty s lékaři, pacienty, společnostmi a investory, aby získaly znalosti a podporu. Program nabízí možnosti navazování kontaktů, otevírá dveře k potenciálním investorům, zákazníkům a spolupracovníkům. Tyto kontakty jsou klíčem k získání informací o trhu.

Jiří Fusek: Chceme být na světové mapě biotechnologií

„Dozvěděl jsem se hodně o tom, jak fungují klinické studie v Evropě,“ doplnil jeden z účastníků. Lékař z Portugalska dodal: „Mluvil jsem s několika dalšími týmy, z nichž většina nemá ve skupině lékaře. Vzájemná setkání jsou pro nás přínosná, protože já se dozvím něco nového a oni poznají pohled potenciálního uživatele.“

Potíže s důvěrou a validací

Pocit, že nejsou dost dobří, a nejistota jsou u podnikatelů časté a negativně ovlivňují jejich produktivitu a výkonnost. Programy EIT Health InnoStars pomáhají zvyšovat sebedůvěru účastníků.

„Když postoupíte do finále, začnete si uvědomovat, že lidé potvrzují správnost vaší cesty,“ sdělil jeden z podnikatelů. „Vaše sebedůvěra roste, když vidíte, že můžete být užiteční ostatním, kteří vás považují za podnikatele, od kterého se mohou učit. To vám dodává pocit lepšího sebevědomí,“ přidal další. Sebedůvěru a naději posilují i inspirativní příběhy kolegů.

InnoStars Awards: řešení místních výzev

Program InnoStars Awards od EIT Health je zaměřen na bezprostřední řešení problémů tím, že podporuje rozvoj start-upů v oblasti zdravotní péče ve střední, východní a jižní Evropě. „Za posledních sedm let prošlo programem více než 120 start-upů, z nichž více než polovina se prosadila na trhu. Mezi nimi jsou nadějné společnosti jako portugalská Orgavalue, polská IQ Biozoom a slovenská Sensible Biotechnologies. Na základě zpětné vazby od účastníků jsme letos upravili formát programu, aby bylo možné více podporovat navazování kontaktů mezi start-upy. InnoStars Awards je také atraktivním místem pro investory hledající příležitosti v oblastech biotechnologií, medtech a life sciences. Těšíme se na další úspěšné řešení ve zdravotnictví a na přivítání nových start-upů do naší rostoucí sítě,“ řekl Tamás Békási, vedoucí oddělení RIS Business Creation ve společnosti EIT Health a programový manažer soutěže InnoStars Awards.

Ilustrační fotografie

Účastníci programu získají řadu výhod, včetně finanční podpory 15 000 eur, možnosti prezentovat své projekty před špičkovými investory, školení zaměřené na včasné hodnocení zdravotnických technologií a individuální poradenství (Early Health Technology Assessment). Známý modul programu, Validation Track, je určen pro startupy s minimálně životaschopným produktem (MVP), které ještě nevytvářejí příjmy. Tento modul nabízí intenzivní školení s cílem zdokonalit strategie pro uvádění produktů na trh a urychlit jejich komercializaci.

Nově zavedený investiční program je zaměřen na vyspělejší startupy s příjmy, které hledají počáteční investice nebo investice série A. Program nabízí školení cílená na investiční strategie a obchodní plánování. Program vyvrcholí v listopadu velkým finále InnoStars, kde se startupy představí mezinárodní porotě a mají šanci získat odměnu až 25 000 EUR.

Pasivní exoskelet, umělé orgány nebo neinvazivní měření kortizolu

Program InnoStars Awards má za sebou několik pozoruhodných úspěchů z minulých ročníků.

MEBSTER je jedním z českých startupů podporovaných EIT Health. Tato česká společnost vyvíjí UNILEXA 2.0, inovativní platformu pasivního exoskeletu, která umožňuje osobám s částečným nebo úplným postižením dolních končetin, zejména po poranění míchy, znovu chodit. Platforma, která je cenově dostupnou, lehkou a stabilní alternativou, vyplňuje mezeru na trhu mezi tradičními ortézami a nákladnými aktivními exoskelety, a to díky chytrému a kompaktnímu designu, který vychází vstříc uživatelům i terapeutům. Přiložená mobilní aplikace zároveň pomáhá fyzioterapeutům sledovat a vyhodnocovat pokroky pacientů.

S exoskeletem pro ochrnuté pacienty vyhráli Češi prestižní soutěž start-upů

Dalším úspěchem je portugalský startup Orgavalue, založený studenty medicíny, který vyhrál první místo v loňském ročníku za vývoj metody bioinženýrství pro výrobu personalizovaných lidských orgánů, zaměřenou na eliminaci čekacích dob na transplantace, s prvním cílem na transplantaci jater a plánem vstoupit na trh do roku 2028.

Polský startup IQ Biozoom, dřívější finalista, se specializuje na neinvazivní diagnostiku v domácím prostředí. Tento tým využil kontaktů získaných skrze EIT Health k navázání spolupráce s Lékařskou fakultou Univerzity v Coimbře a s Národním metrologickým institutem TUBITAK pro rozvoj výzkumu v oblasti neinvazivního měření kortizolu.

Startupy, které se chtějí přihlásit do soutěže InnoStars Awards, se mohou přihlásit na adrese InnoStars Awards | EIT Health.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme