Projekt Demola se představil v Ostravě. Propojil studenty a firmy

Původně finský projekt Demola se poprvé představil v Česku. Jde o platformu, díky níž se mohou studenti zapojit do práce na inovacích a úkolech, s nimiž přijdou lokální firmy. Akce vzbudila velký ohlas u univerzit i podniků, takže už se připravuje druhý tuzemských běh.

Čtyři týmy univerzitních studentů, čtyři inovativní projekty a deset týdnů intenzivní práce. Takový byl první běh finského projektu Demola, který se zaměřuje na podporu inovací a spolupráce mezi studenty a firmami. Jeho výsledky měli zástupci univerzit, firem a další hosté možnost zhodnotit na slavnostním zakončení v prostorách DK Poklad v Ostravě.

Česká republika je 18. zemí, která se do projektu Demola zapojila.

Demola je mezinárodní projekt, který dává studentům příležitost zapojit se do řešení reálných výzev místních firem a rozvíjet své inovativní myšlení, které využijí ve své budoucí profesní dráze. Díky spolupráci s odborníky a zástupci společností získávají vzniklé interdisciplinární inovační týmy hodnotné zkušenosti s globálně propojenými projekty.

Týmy pracovaly na tématech víc než dva měsíce

Tvůrčí proces trval deset týdnů. Na jeho počátku se účastníci rozdělili do týmů podle témat navržených Demolou či Moravskoslezským krajem, kterým se chtěli věnovat. Následovala práce na projektech za podpory finských mentorů. Po čase se týmy opět setkaly, aby spolu s mentory a zástupci firem určily další směřování projektů. Výsledek svého snažení prezentovaly před zástupci univerzit, firem a dalšími hosty na slavnostním ukončení v závěru května.

Setkání zahájila Adéla Píchová z Moravskoslezského inovačního centra Ostrava (MSIC), které projekt ve spolupráci se zástupci Demoly v Moravskoslezském kraji organizuje. Ve své řeči poděkovala studentům, partnerům a zástupcům VŠB-TUO, Ostravské univerzity a Slezské univerzity. „S projektem jsme se seznámili během loňské návštěvy finského Tampere, kde studenti z různých zemí řeší inovační výzvy firem, přičemž získávají cenné zkušenosti při spolupráci s lidmi z oblasti korporátního výzkumu a vývoje, startupů a venture kapitálu. Projekt nás zaujal natolik, že jsme tuto příležitost chtěli dát i studentům z našeho kraje. Díky spolupráci s Demolou, univerzitami, partnery Porsche Engineering a Tietoevry, a především pak s Moravskoslezským krajem, který projekt podpořil nejen finančně, se nám to podařilo,“ přiblížila pilotní běh projektu organizátorka Píchová.

Studenti ocenili, že si teorii můžou ověřit na praktických úkolech

Po úvodním slovu poděkoval přítomným také zástupce projektu Demola Janne Eskola. Poté už hosty čekaly prezentace čtyř týmů studentů, které pracovaly na tématech More than a Car, Track the Driver, Smarter Healthcare a Fake Content Whistleblower.

Akce také pomůže účastníkům zdokonalit komunikaci v angličtině, která je oficiálním jazykem projektu Demola.

Účastníky projektu jsou studenti různých oborů na VŠB-TUO, Ostravské univerzitě a Slezské univerzitě. A to například ekonomické fakulty, technologie mechanického inženýrství a podnikové ekonomiky. „Demola pro mě byla zkušeností, která mi dala možnost pracovat s lidmi, kteří mají zájem podílet se na vývoji inovativních řešení. Také jsem díky ní získala spoustu nových vědomostí a rad, které mohu využít v budoucnu. Pomohla mi rozvinout mé schopnosti, a to díky možnosti reálně na něčem pracovat, ne se jen teoreticky vzdělávat,“ zhodnotila účast v projektu studentka VŠB-TUO Kristýna Nevřelová.

Na podzim proběhne v tuzemsku druhý běh akce

Mezi hosty byli zástupci firem jako CzechInvest, Prestar, CGI, DormMarket a Dimecc z Finska. Za MSIC se akce zúčastnili členové představenstva Adéla Hradilová a Pavel Csank. Studenty přišli podpořit také zástupci jejich alma mater – za Ostravskou univerzitu prorektor Martin Štěpnička a za VŠB-TUO vedoucí Katedry podnikohospodářské na Ekonomické fakultě Hana Štverková.

Studenty z celého světa má propojit síť chytrých učeben Archimedes. Přečtěte si více o českém projektu na portálu ExportMag.cz

Organizátoři už nyní připravují druhý běh projektu, který odstartuje na podzim 2024. Zároveň ve spolupráci s agenturou CzechInvest, Technologickou agenturou ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR proběhlo jednání na finské ambasádě o možnosti rozšířit projekt na národní úroveň a řídit z jej Ostravy.

O projektu Demola

Vznikl ve finském městě Tampere v roce 2008. Od roku 2011 se úspěšně šíří nejen do Evropy, ale prakticky do celého světa. V současné době je realizován v 18 zemích a je do něj zapojeno přes 50 partnerů z řad univerzit a firem. Jedná se o volnočasovou aktivitu, která studentům umožňuje podílet se na demo projektech a získat nové znalosti a dovednosti v oboru podnikání, zkušenosti s prací v týmu i cenné položky do životopisu. V neposlední řadě představuje zapojení do projektu také ideální způsob, jak poznat nové přátele a zlepšit komunikační dovednosti vzhledem k tomu, že oficiálním jazykem Demoly je angličtina.

Zdroj: Redakčně upravená tisková zpráva Moravskoslezského inovačního centra Ostrava

Doporučujeme