V letošním roce organizátoři festivalu zvolili jako hlavní téma pro odbornou část oblast „waste food“, tedy plýtvání jídlem, což je problematika v Arménii zatím téměř opomíjená, ale vzhledem ke značnému plýtvání jídlem, a to zejména v městských aglomeracích, velmi aktuální.
Velvyslanectví ČR v Jerevanu v této souvislosti oslovilo českou neziskovou organizace „Zachraň jídlo“, která se uvedené problematice dlouhodobě věnuje, aby představila některá česká řešení v dané oblasti a předala zkušenosti s implementací projektů, zaměřených na snížení plýtvání jídlem.
Ředitelka organizace „Zachraň jídlo“ paní Michaela Čihalíková Straková vystoupila v rámci odborného fóra s vlastní prezentací českých řešení v oblasti „waste food“ a také v panelové diskuzi, která proběhla za účasti dalších mezinárodních expertů.
ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě
Kromě účasti na uvedeném semináři proběhly konzultace s partnerskou arménskou neziskovou organizací ISSD (Innovative Solutions for Sustainable Development of Communities), která se jako jediná v Arménii věnuje problematice „waste food“ v rámci svých aktivit na podporu udržitelného rozvoje a cirkulární ekonomiky.
Paní Čihalíková se kromě hlavního města Jerevanu vydala spolu s velvyslancem ČR v Arménii panem Petrem Pirunčíkem i do provincie Armavir, kde se společně setkali s mladými ekologickými aktivisty sdruženými v organizaci „The Green Hub“. Ředitelka organizace seznámila mladé aktivisty s činností České republiky v oblasti udržitelného rozvoje a konkrétně pak zejména v otázce plýtvání jídlem. Interaktivní debata se ale věnovala i např. zdravému životnímu stylu, rozvoji cyklistiky v Arménii aj. Dále se čeští představitelé seznámili s problematikou udržitelné zemědělské produkce, a to společně s místními zemědělci přímo v sadech kolem vesnice Yervandashat.
Předání českých zkušeností a inspirací pro praktické kroky ke snížení tzv. „waste food“ proběhlo i v rámci setkání se členy Arménské hotelové asociace, které bylo zorganizováno českým velvyslanectvím ve spolupráci s ISSD.
Účast ředitelky organizace „Zachraň jídlo“ na uvedených akcích v Arménii byla umožněna díky poskytnutí finančních prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci aktivit na podporu implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj.