Průmyslová produkce zůstává v meziročním srovnání v červených číslech

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně klesla o 3,4 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,7 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 4,1 %.

Průmyslová produkce v červnu 2024 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,7 %. Meziročně klesla o 3,4 %. „Meziroční pokles průmyslové produkce v červnu ovlivnila zejména vyšší srovnávací základna, a to především ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení. Pokračoval také dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Ilustrační fotografie

Kladným směrem k meziročnímu tempu nejvíce přispěla odvětví výroba a rozvod elektřiny a plynu, chemický a potravinářský průmysl. Vysoká tempa růstu v oděvním a kožedělném průmyslu byla naopak ovlivněna zejména nízkou loňskou srovnávací základnou.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v červnu 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 4,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 4,8 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,8 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek vyšší o 6,1 %. „Nové průmyslové zakázky přibyly zejména ve výrobě motorových vozidel. Jejich hodnota se v tomto odvětví zvýšila meziročně o více než desetinu. Nové dlouhodobé zakázky byly uzavřeny v podnicích vyrábějících ostatní dopravní prostředky a zařízení, zejména kolejová vozidla,“ říká Marta Ortová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Pokles zakázek pokračoval v návaznosti na sníženou poptávku a produkci ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

„Ve světle posledního vývoje předstihových indexů PMI v tuzemsku i v eurozóně jsou vyhlídky na oživení českého průmyslu stále vzdálenější. Nové zakázky sice v červnu nabraly na tempu jak v českém tak německém průmyslu, může se však jednak o tradiční kolísavost a nikoli o nový trend. Z dlouhodobého útlumu by průmyslu mohlo pomoci citelnější oživení poptávky v Česku i zahraničí. To se ovšem pro nejbližší dobu nerýsuje. Průmyslová produkce letos směřuje k mírnému celoročnímu poklesu,“ uvádí ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

Příliš optimistický není ani Vít Hradil ze společnosti Cyrrus: „Zápornou meziroční statistiku sice není radno přeceňovat, jelikož ji zkresluje efekt zvýšené srovnávací základny z loňského června, který se speciálně automobilkám abnormálně vydařil, příliš pozitivně ovšem nevyznívají ani další srovnání. Po zoufalém květnu došlo meziměsíčně jen ke kosmetickému zlepšení a od začátku letošního roku průmysl zůstává v červených číslech, když prozatím stačil klesnout o 0,5 procenta. Oproti výkonu z před-pandemického ledna 2020 pak zaostává o 0,6 procenta a momentálně produkuje zhruba stejně jako v polovině roku 2017, tedy před těžko uvěřitelnými 7 lety. Vyhlídky do blízké budoucnosti navíc ani nedávají velkou naději na výraznější zlepšení.“

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu 2024 meziročně snížil o 2,1 %.

Dle Eurostatem zveřejněných údajů v květnu 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 2,5 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Rumunsko (o 6,9 %) a Německo (o  6,6 %). Český průmysl klesl o 3,2 %. Naopak nejvíce vzrostl dánský průmysl (o 9,6 %) a irský průmysl (o 8,7 %). Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (o 11,3 %) a  nejvyšší růst zaznamenala výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (o 6,4 %). Údaje za červen zveřejní Eurostat podle předběžného harmonogramu 14. 8. 2024.

Detailnější informace o vývoji průmyslové produkce v 1. pololetí 2024 naleznete v doplňující informaci na webu ČSÚ.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Průmysl

Doporučujeme