Půda jako kanadské strategické národní bohatství a další novinky z Kanady

Senátní výbor pro zemědělství zveřejnil novou studii o zdraví půdy v Kanadě. Podle ní změny klimatu, extrémní výkyvy počasí, znečištění a urbanizace poškozují kanadskou půdu a ohrožují potravinové zabezpečení.

Studie Critical Ground: Why Soil is Essential to Canada’s Economic, Environmental, Human and Social Health tak reaguje na obavy zemědělského sektoru a odborníků z narůstající degradace půdy a předkládá 25 doporučení pro zlepšení stavu, ochranu a udržitelné hospodaření.

Ilustrační fotografie

Jedním z nejdůležitějších doporučení výboru je apel na federální vládu, aby uznala naléhavost aktuální situace a začala přijímat odpovídající opatření. Půda by měla být označena za strategické národní bohatství a v této souvislosti by měl být jmenován národní zmocněnec pro půdu. Kanadská federální vláda by měla také vypracovat dlouhodobé strategie ochrany a zachování půdy, včetně cílů, harmonogramu nebo sběru údajů.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

První snížení úrokových sazeb v Kanadě po čtyřech letech

Kanadská centrální banka poprvé snížila svou základní úrokovou sazbu z 5 % na 4,75 %. Jednalo se o všeobecně očekávaný krok, který odpovídá aktuálnímu tempu inflace. V letošním roce inflace začala v Kanadě zpomalovat a v dubnu dosáhla tříletého minima 2,7 %. Finanční trhy nyní očekávají začátek zlevňování korporátních úvěrů nebo hypoték.

Podle guvernéra centrální banky bude načasování příštího snížení záviset na tom, zda inflace bude pokračovat ve své klesající trajektorii a zda se ekonomika bude vyvíjet v souladu s očekáváním. Ačkoliv někteří ekonomové předpovídají, že k dalšímu snížení na 4,5 % může dojít již v červenci, hlavním kritériem centrální banky pro další snižování sazby zůstává udržení inflace pod 2 %.

Autor: Filip Lameš, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Ottawě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme