Mexiko zavádí postupy regenerativního zemědělství

Mlékárenský průmysl v Mexiku zažívá růst. Poptávka po sýrech, jogurtech a mléce se nezpomaluje, částečně je pokryta dovozem sušeného mléka, ale na rozvoj domácí produkce mléka sázejí i průmyslníci tohoto odvětví (Lala, Alpura, Danone, Nestlé…).

V severní části země naráží snaha o zvýšení produkce mléka na produkci krmiv na polopouštních pozemcích se stále výraznějším nedostatkem zavlažovací vody.

Ilustrační fotografie

Model regenerativního zemědělství, jak jej definuje Organizace spojených národů, prosazuje Nestlé jako lokální řešení pro své farmářské dodavatele.

Součástí modelu regenerativního zemědělství jsou postupy, jako jsou přijetí systémů kapkového zavlažování, výroba kompostu ze statkových hnojiv a jeho standardizované použití na zemědělské půdy, střídání plodin a interropping, stejně jako používání luštěnin jako krycích plodin a efektivní hnojení plodin na základě analýzy půdy.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Jeden z regionů s největšími agronomickými výzvami pro produkci pícnin, co do množství a kvality, se nachází v comarca lagunera (mezi státy Coahuila a Durango), a to kvůli nízkým ročním srážkám, slanosti půdy a vysokým teplotám.

Příkladem této situace je mlékárenský ranč Beta Santa Monica, jeden z lídrů v přechodu na regenerační postupy. Má jeden z nejambicióznějších projektů, který spočíval v přeměně pouštní půdy o rozloze 80 hektarů na úrodnou půdu pro produkci vysoce výnosných pícnin. Na pozemku, který v roce 2024 zahájil svůj druhý sklizňový cyklus, se pěstuje krmná kukuřice se zavlažováním podzemními kapalinami; jako půdní přídavek a biohnojivo se používá kompost z hnoje s nízkou uhlíkovou stopou a provádějí se mezipůdní testy se sesbanií a sójovými boby, střídání zimních plodin s ovsem, tritikale a vikve.

Produkce krmných plodin regeneračními zemědělskými postupy v pouštních oblastech přispívá ke zvýšení potravinové bezpečnosti, sekvestraci oxidu uhličitého v půdě, zvýšení biologické rozmanitosti a vytváření místních pracovních míst.

Autor: Paul Richard, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Mexico City. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí

Doporučujeme