Tento tradiční a zároveň velmi moderní sektor nabízí českým firmám řadu příležitostí pro navázání spolupráce se stávajícími, stejně jako s mnoha nově vznikajícími pivovary a minipivovary. Potvrdila to i květnová podnikatelská mise devíti českých firem v Nizozemsku.
Celých 85 % množství piva, které se v Nizozemsku spotřebuje, se v zemi přímo vyrábí, což je v odvětví nápojového průmyslu nezvykle vysoký podíl. Ročně se v Nizozemsku v přibližně 900 místních pivovarech uvaří přes 22 milionů hektolitrů piva v hodnotě více než dvou miliard eur.
V rámci dvoudenní podnikatelské mise, zorganizované Velvyslanectvím České republiky v Haagu ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade Nizozemsko a s podporou nástroje Projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPED, měli zástupci devíti českých firem možnost prezentovat své technologie a výrobky potenciálním nizozemským partnerům z řad malých a středních pivovarů a obchodních společností.
Programu mise se zúčastnili zástupci firem, které dodávají tradiční český chmel i jeho nově vyšlechtěné odrůdy pro řemeslné pivovary, český slad a další pivovarské ingredience, zařízení pro vaření i balení piva, vybavení pivovarů i zařízení pro restaurační zahrádky.
Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?
V průběhu dvou dnů navštívili členové pivovarnické mise tři vybrané nizozemské pivovary (Brouwerij Het IJ a Brouwerij De Prael v Amsterdamu a Stadshaven Brouwerij v Rotterdamu), kde se seznámili s jejich výrobními procesy, absolvovali komentovanou prohlídku pivovarů a zároveň měli možnost zástupcům těchto pivovarů představit své produkty a technologie a diskutovat s nimi o řešení relevantních témat spojených s provozem pivovaru.
V rámci prezentační akce, která se konala na rezidenci velvyslankyně ČR v Haagu, se pak zástupci českých firem měli možnost prezentovat přibližně 30 majitelům a provozovatelům pivovarů v Nizozemsku, distributorům a obchodním firmám s technologiemi, ingrediencemi a příslušenstvím pro pivovary i zástupcům odborného tisku.
Pro rozšíření programu o vzdělávací složku byla ve spolupráci s místním pivním institutem StiBON Beer Education zorganizována dvouhodinová Masterclass pro pivní someliéry a pivní ambasadory v Haagu, na níž o nových odrůdách chmele pro řemeslné pivovary přednášel ředitel prodeje firmy Bohemia Hop Vladimír Šeretka. Na tuto přednášku ještě naváže druhá, online přednáška o českém chmelu, kterou StiBON uspořádá pro nizozemské studenty pivovarnického kurzu.
V rámci živých diskuzí ocenili nizozemští partneři nejen vysokou kvalitu předváděných českých výrobků a technologií, ale také ideální načasování takovéto prezentační akce, protože po negativních zkušenostech s dodavateli z mimoevropských zemí, kteří v době koronavirové pandemie nebyli a někteří dosud ještě stále nejsou schopni dostát smluvním závazkům na dodávky vybavení pro pivovary, roste mezi nizozemskými pivovarníky poptávka po nahrazení těchto dodavatelů firmami z Evropy, nabízejícími kvalitní, ale cenově přijatelné zboží.