Revoluce ve způsobu navyšování minimální mzdy. Příští rok naroste o 1900 korun

V Česku se příští rok zvýší minimální mzda více než letos. Od ledna 2025 naroste o 1 900 Kč na 20 800 korun měsíčně. Takzvaná zaručená mzda (garantované minimum pro určené profese) bude v komerční sféře úplně zrušena.

Zásadní změnou je to, že o výši minimální mzdy už nebude každoročně rozhodovat vláda pro dohodě s odbory a zaměstnavateli. Minimum poroste podle určeného koeficientu.

Ilustrační fotografie

Od roku 2025 bude o růstu minimální mzdy nově rozhodovat předem daný vzoreček navázaný na vývoj průměrné mzdy. Automatickou valorizaci zvažovali politici dlouho, návrh prošel až letos.

Vláda už schválila nařízení o koeficientu pro výpočet minima v letech 2025 a 2026. Ten stanovuje jeden z klíčových parametrů valorizačního mechanismu.

Výše minimální mzdy (MM) se bude pohybovat na úrovni 42,2 % průměrné mzdy v roce 2025 a na 43,4 procenta průměrného výdělku v roce 2026. V roce 2026 tedy bude minimum zvýšeno o dalších zhruba 1 700 korun (cca 22 500 Kč). O 1,2 procentního bodu poroste tento poměr i v dalších třech letech.

Minimální mzda má být do čtyř let na 47 procentech průměru

„Vláda tímto krokem pokračuje v naplňování politiky rovnoměrného zvyšování minimální mzdy s cílem dosáhnout v roce 2029 poměru minimální a průměrné mzdy na úrovni 47 %. Valorizace je v souladu s principem, že pracovat se musí vyplatit,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Minimální mzda potřebuje odpolitizování a dlouhodobou změnu koncepce. Změna zákona a navázání nejnižšího výdělku na ekonomické predikce ministerstva financí – nikoliv na požadavky odborů a některých politiků – byla nezbytná,“ doplňuje exprezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Jak se v roce 2025 zvýší paušální daň? Hlásit se k ní můžete od října do ledna

Ke zmíněnému nařízení zmocňuje vládu novelizovaný zákoník práce. V něm je od 1. srpna letošního roku stanoven valorizační mechanismus MM a povinnosti vlády v rámci procesu aktualizace výše nejnižší možné mzdy.

„Samotnou výši minima mechanismus neurčuje, pouze koeficienty pro jeho následující výpočet. Minimální mzda je vypočtena jako součin predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství a koeficientu pro výpočet MM,“ shrnuje poradce Michal Dvořáček.

Podle predikce Ministerstva financí ČR vyšplhá průměrná mzda v příštím roce na 49 233 korun, minimum tak bude ve výši 20 800 Kč měsíčně respektive 124,40 Kč za hodinu. Novinka by měla přinést i to, že se každý rok – na rozdíl od dosavadní praxe – rozhodne o výši minimálního platu s dostatečným předstihem.

Vláda tímto krokem pokračuje v naplňování politiky rovnoměrného zvyšování minimální mzdy s cílem dosáhnout v roce 2029 poměru minimální a průměrné mzdy na úrovni 47 %

Příslušnou predikci na následující kalendářní rok bude Ministerstvo financí vydávat každoročně do konce srpna. Částka bude zaokrouhlena na celé stokoruny nahoru. Podle Jurečky tak bude vývoj nejnižšího možného výdělku dlouhodobě předvídatelný pro zaměstnance i firmy.

Podnikatelům by se měly v souvislosti se zvýšením minima zvednout v roce 2024 mzdové náklady o miliardy korun. Zaměstnavatelé ve veřejném sektoru zaplatí navíc stamiliony korun ročně.

Zcela se mění systém zaručené mzdy

Stanovování takzvané zaručené mzdy, což je garantované minimum pro určené profese, se zcela mění. Nově se bude týkat jen zaměstnanců ve státní a veřejné sféře, soukromé firmy si rozhodnou o minimu pro určené profese samy (logicky ale nesmějí v roce 2025 svým lidem platit méně než 20 800 korun měsíčně).

Nejnižší úroveň měsíčního a hodinového zaručeného platu pro zaměstnance ve veřejných službách a správě a státní zaměstnance se pro rok 2025 stanoví následovně: V první skupině prací bude minimum rovno minimální mzdě, ve 2. skupině bude odpovídat 1,2 násobku minimální mzdy, ve třetí 1,4násobku a konečně ve 4. třídě 1,6 násobku minimální mzdy.

Podrobnosti o minimální a zaručené mzdě pro rok 2025 na MSV

Dosud bylo osm skupin zaměstnání, pro které bylo stanoveno odlišné garantované minimum. Více si přečtěte v článku Vyšší minimum: Roste i zaručená mzda, ale jen u některých profesí na BusinessInfo.cz.

„Zaměstnancům ve veřejných službách a správě a státním zaměstnancům bude v roce 2025 za práci ve ztíženém pracovním prostředí příslušet příplatek v rozpětí 5 až 15 procent měsíční minimální mzdy. Při měsíční minimální mzdě 20 800 Kč rozpětí výše příplatku k platu za práci ve ztíženém pracovním prostředí činí 1 040 až 3 120 Kč měsíčně,“ doplňuje ještě MPSV.

Dopady zvýšení minimální mzdy do dalších oblastí

  • zvýšení limitu pro daňové osvobození pravidelně vyplácených důchodů. Ročně je osvobozena částka do 36násobku minimální mzdy, což by měla být v roce 2025 částka 748 800 korun, měsíčně tedy 62 400 Kč (daní se pouze nadstandardně vysoké důchody)
  • zvýšení minimálního vyměřovacího základu pro odvod zdravotního pojištění zaměstnanců (bude stanoveno)
  • navýšit odvod pojistného budou muset i pojištěnci evidovaní v kategorii osob bez zdanitelných příjmů (OBZP). Ti zaplatí od 1. 1. 2025 pojistné na zdravotní pojištění ve výši 13,5 procent z minima, tedy velmi pravděpodobně 2808 korun měsíčně
  • nárůst hranice příjmů, které musí být dosaženy pro nárok na výplatu daňového bonusu na dítě, to jest šestinásobek minimální mzdy ročně (na 124 800 korun), resp. měsíčně polovinu minimální mzdy (zřejmě 10 400 Kč)
Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění
Tematický Newsletter
Zajímá vás téma daní? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co můžete čekat? Jak a kdy splnit daňové povinnosti: návody, rady, informace o změnách, aktuality, daňový kalendář, jednotlivé druhy daní. Jak postupovat při placení daně z příjmů, DPH, silniční daně i daně z nemovitostí, nebo třeba přístup k daňovým formulářům.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme