Rozvoji AI v Česku pomůže aktualizovaná Národní strategie umělé inteligence

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo aktualizaci Národní strategie umělé inteligence (NAIS), která určí priority a cíle v této oblasti do roku 2030. Nová strategie reflektuje nejnovější technologický vývoj a trendy v oblasti umělé inteligence (AI).

Klíčovými oblastmi NAIS jsou výzkum, vývoj a inovace, vzdělávání, průmysl, trh práce, etické, právní a bezpečnostní aspekty a veřejná správa a veřejné služby. Aktualizaci strategie vložilo MPO do meziresortního připomínkového řízení.

Ilustrační fotografie

Vize do roku 2030. Reflektujeme nejnovější vývoj

„Umělá inteligence se stává čím dál významnější součástí našich životů. Má velký potenciál zlepšit naši životní úroveň i pozitivně ovlivnit rozvoj naší ekonomiky. Cílem nové Národní strategie umělé inteligence je pomoci České republice využít její potenciál naplno,” říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podle Síkely jde o vizi do roku 2030, která reflektuje nejaktuálnější vývoj a zohledňuje potřeby všech aktérů napříč touto oblastí – od výzkumníků a vývojářů po koncové zákazníky a uživatele. 

CzechTrade podepsal memorandum o spolupráci s Českou asociací umělé inteligence

„Proto se v této aktualizaci zaměřujeme na sedm navzájem provázaných klíčových oblastí, které pomohou posílit postavení Česka v globální vědecké komunitě, urychlit přenos výsledků do praxe, lépe využívat umělou inteligenci ve vzdělávání, zvýšit její povědomí u veřejnosti a nastavit bezpečné a důvěryhodné prostředí pro její aplikaci,“ dodává ministr.

Inspirace v Kanadě, USA či Nizozemsku

Aktualizaci strategie MPO zpracovalo na základě veřejné konzultace, odborných výstupů, analýz a ve spolupráci s relevantními institucemi a aktéry veřejné i soukromé sféry. Pro efektivní koordinaci práce na aktualizaci vznikla pod Výborem pro AI pracovní skupina, která zahrnuje ministerstva, sociální a hospodářské partnery, akademické instituce i neziskové organizace.

Tato skupina konzultovala návrhy priorit a cílů pro Českou republiku. „Inspirovali jsme se také přístupem států, jako jsou Kanada, USA, Spojené království a Nizozemsko. Uspořádali jsme on-line kulatý stůl, kde experti z těchto zemí představili jejich přístupy k umělé inteligenci. Kulatý stůl sloužil k výměně informací a příkladů dobré praxe,“ říká vrchní ředitel pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Klíčové oblasti NAIS zahrnují:

  • Výzkum, vývoj a inovace se zaměřením na posílení výzkumných a inovačních kapacit, zefektivnění transferu a prohloubení mezinárodní spolupráce
  • vzdělávání a odbornou přípravu s cílem zlepšit výuku s využitím AI nástrojů, rozvíjet talenty a šířit osvětu
  • dovednosti a dopady AI na trh práce s podporou rekvalifikací, celoživotního vzdělávání a prevence digitálního vyloučení
  • etické a právní aspekty, které zajistí ochranu práv a zvýší důvěru veřejnosti
  • bezpečnostní aspekty zaměřené na kyberbezpečnost a zajištění dodavatelských řetězců
  • průmysl a podnikání, kde se bude podporovat adaptace firem na AI technologie a rozvoj nových AI řešení
  • veřejnou správu a veřejné služby, která se zaměří na zefektivnění činnosti a zlepšení kvality a dostupnosti poskytovaných služeb pomocí AI.

    NAIS stanovuje cíle a návazná typová opatření, která přispějí rozvoji a využívání spolehlivé AI v České republice v jednotlivých klíčových oblastech. Tento strategický rámec přivede do praxe pravidelně aktualizovaný Akční plán, který NAIS doplňuje a  zajistí naplňování jejích cílů. Akční plán obsahuje konkrétní iniciativy, včetně jejich finančních nároků a termínů plnění, které v návaznosti na tuto strategii gestoři a spolugestoři plánují, jako jsou nové dotační programy, manuály pro podniky, rekvalifikační kurzy a zavádění nových AI řešení. 

    „Jde například o nový program TWIST, který urychlí rozvoj projektů ve strategických technologiích. Na podporu výzkumu a inovací v klíčových oblastech pro českou ekonomiku máme připraveno 5 miliard korun. První veřejnou soutěž na výběr projektů v oblasti umělé inteligence plánujeme vyhlásit ještě letos,“ prozrazuje ministr Síkela.

    NAIS je součástí koncepce Digitální ekonomika a společnost v rámci Digitálního Česka, proto bude Akční plán předkládán ke každoročnímu schválení vládou v rámci Implementačních plánů Digitálního Česka. Nyní vložil resort NAIS do meziresortního připomínkového řízení, kde mají ostatní resorty deset dní na připomínky. MPO zveřejní aktualizovanou Strategii po schválení vládou.

    • Teritorium: Česká republika

    Doporučujeme