Ruské firmy v Česku čeká exodus vývojářů. Digitální agentura nabízí příspěvek obětem války za každého, kdo podá výpověď 

Po aktuální eskalaci konfliktu na Ukrajině dojde podle české technologické agentury ACTUM Digital k nevyhnutelnému odchodu vývojářů pracujících pro firmy napojené na Rusko. Vedení společnosti se již začali sami ozývat první zájemci připravení okamžitě opustit pracovní místa u takových firem.

ACTUM Digital nabízí každému, kdo se v následujících dnech rozhodne z takové firmy odejít, pomocnou ruku při hledání nového uplatnění. A zároveň daruje 50 tisíc korun na pomoc válkou postižené Ukrajině za každého vývojáře, který se rozhodne nadále nepracovat pro společnost napojenou na Ruskou federaci. Stačí se ozvat na e-mail standwithukraine@actumdigital.com.

Ilustrační fotografie

„Máme informace z první ruky, že dojde k masivnímu odlivu IT expertů z ruských či na Rusko napojených firem v Česku. Jednotky takových lidí se nám již během dneška začaly ozývat. Tito vývojáři jsou připraveni odejít z hodiny na hodinu,” říká Jan Havel, jeden ze zakladatelů ACTUM Digital. Vývojářů a dalších IT odborníků ve firmách napojených na Rusko jsou podle odhadů společnosti v Česku přes tři tisíce. Jako příklady firem, ze kterých IT experti začali odcházet, Havel jmenoval Sberbank nebo Epam. Identickou reakci očekává i od dalších pracovníků, nejen z IT profesí. 

„Chápeme, že není morálně přijatelné nadále pracovat pro firmu odvádějící zisky režimu, který vraždí nevinné lidi. Každému, kdo se rozhodne v následujících dnech z takové firmy odejít, nabízíme pomoc při hledání nového uplatnění – ať již přímo v ACTUM Digital, nebo u našich partnerů nebo klientů,” nabízí pomocnou ruku Havel. ACTUM Digital navíc slíbilo přispět částkou 50 tisíc korun na konto pro podporu obětí ruské války prostřednictvím nadace Člověk v tísni za každého jednoho vývojáře, který se rozhodne změnit působiště. 

Zdroj: ACTUM Digital 

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme