Růst ekonomiky zůstává mdlý. Ve druhém čtvrtletí byl oproti loňsku jen 0,4 procenta

Česká ekonomika se dostává do obrátek pomaleji, než se čekalo. Ve druhém kvartálu letošního roku zůstal růst HDP blízko nule. Spotřebitelé sice díky rychlému růstu mezd více utrácejí, ale růst spotřeby je jen pozvolný a opatrný.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky byl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 0,3 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí. V porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 0,4 procenta.

Žena nakupuje potraviny, Ilustrační fotografie
Spotřebě nahrávají vyšší příjmy Čechů – v prvním čtvrtletí vzrostla průměrná reálná mzda meziročně po odečtení inflace o 4,8 procenta.

Do mírného růstu ekonomiky se promítla silnější domácí poptávka, kterou podpořily hlavně vyšší výdaje na konečnou spotřebu. „Rostly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí… Naopak negativně přispěla změna stavu zásob,“ informoval Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Růst byl znát především v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství. Dařilo se také informačním a komunikačním činnostem a peněžnictví a pojišťovnictví. Naopak pokračoval pokles v průmyslu.

Analytici čekali víc

Ekonomové i některé instituce čekali výraznější růst hospodářství. Proto vnímají slabý meziroční růst blízký nule s mírným rozčarováním. „Do výkonu české ekonomiky v letošním druhém kvartále nebyly vkládány velké naděje, přesto dokázal zklamat. V souladu s očekáváními sice pokračovalo zotavování domácí spotřeby, ovšem jeho tempo evidentně nedosahuje nikterak oslnivých hodnot,“ uvedl například Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.


Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy, poukazuje na nejistotu mezi podnikateli. „Varující je překvapivě nízký investiční apetit firem. Řada podniků pociťuje nejistotu v souvislosti s dalšími faktory jako pomalejší než očekávané oživení domácí i evropské ekonomiky, vysoké ceny energie či jiných vstupů, nedostatek pracovní síly, ale také narůstající regulace. Uvedené překážky se promítají do poměrně nízké podnikatelské důvěry včetně ochoty investovat,“ podotýká Bohuslav Čížek.

Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta připomíná, že do kondice českého hospodářství se promítá negativně i vývoj globální poptávky. „Poptávka ze zahraniční zůstává slabá.  Německý PMI (Index nákupních manažerů) ve výrobě ve 2. čtvrtletí klesal a obnovily se problémy v dodávkách dílů pro automobilový sektor,“ připomíná Novák.

Ekonom Lukáš Kovanda připomíná, že trh sázel na vyšší čísla. „Výkon české ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí podle předběžného odhadu zaostal za drtivou většinou expertních očekávání. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali ve střední hodnotě svých odhadů růst o 0,6, respektive 0,5 procenta.“

Přestože překvapivě rychle rostu v Česku mzdy, chuť utrácet je u spotřebitelů zatím limitována, protože Češi zůstávají opatrní. „Česká republika stále jen přešlapuje na místě. Takto nízký ekonomický růst je prakticky stagnace a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla podstatně změnit,“ míní Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. „Spotřebitelská důvěra na tom není o moc lépe a Češi obecně ekonomice příliš nevěří. Obávají se o svou finanční situaci v budoucnu, a tak se logicky omezují a nákupy zbytného zboží posouvají na lepší časy,“ dodává analytik.

Na konce roku to snad ekonomika dotáhne aspoň na jedničku

Odborníci doufají, že v druhé polovině roku se začne české hospodářství přece jenom dostávat na vyšší provozní teplotu. „Ve zbytku letošního roku by měl ekonomický růst dále zrychlovat a v souhrnu by HDP mohlo meziročně narůst o zhruba jedno procento. Rizika jsou ovšem vzhledem k pokračující mizérii průmyslového sektoru a nepřesvědčivému oživení nálady domácností vychýlena spíše směrem k nižšímu růstu,“ konstatuje Vít Hradil.

Ještě opatrnější predikci nabízí Miroslav Novák. „Pokud se domácí ekonomika ve druhém pololetí bude vyvíjet podobně jako v první půlce, tak lze v souhrnu za celý letošní rok očekávat růst HDP zhruba o 0,7 procenta, což rozhodně není nijak oslnivé oživení po předchozích dvou letech hospodářské stagnace,“ uvádí analytik.

Reálný růst HDP jen o 0,7 procenta předpokládá také analýza Komerční banky

Miroslav Novák věří, že v další fázi sezony pomůže ekonomice přece jen pozvolné zlepšení nálady spotřebitelů. „Vzhledem k růstu reálných mezd a zpomalení spotřebitelské inflace ke dvěma procentům lze očekávat, že spotřeba domácností ve druhé polovině roku dále poroste a bude kladně přispívat do HDP. Oživení spotřeby domácností však bude pozvolnější, než optimisticky ukazoval začátek letošního roku,“ shrnuje ekonom.

Mzdy rostou rychleji, než se čekalo, ukázala statistika

Trend v České republice je aktuálně rozdílný proti vývoji v eurozóně. Tam naopak rostla ekonomika ve druhém kvartálu trochu rychleji, než jak očekával trh. „Meziročně o 0,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Obě čísla jsou o desetinu vyšší, než jaká byla očekávání a jsou také lepší vůči prvním třem měsícům roku. Přesto se jedná o velmi slabý růst a ve srovnání s USA nebo Čínou prakticky stagnací,“ konstatuje Tomáš Volf.

(tos)

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Průmysl

Doporučujeme