S exoskeletem pro ochrnuté pacienty vyhráli Češi prestižní soutěž start-upů


Pražská společnost MEBSTER zvítězila v programu Attract to Invest na finále EIT Health InnoStars Grand Final. V milánské inovační čtvrti (MIND) se sešlo 40 špičkových evropských start-upů na jedinečném setkání tří klíčových programů pro zakládání podniků v oblasti zdravotní péče v jižní, střední a východní Evropě.

Česká firma MEBSTER s inovativním pasivním exoskeletem zvítězila v prestižní soutěži Attract to Invest a získala 25 000 eur a mentoring pro zdokonalení dovedností v oblasti fundraisingu.

Exoskelet UNILEXA Prime (MEBSTER) | CzechInvest

Aby mohli žít Evropané lépe a zdravěji

Grandfinále soutěže EIT Health InnoStars bylo nejen o představení průkopnických inovací, ale také o navázání kontaktů, které mají potenciál změnit zdravotnictví v celé Evropě.

Aby Evropané mohli žít déle a zdravěji, poskytuje EIT Health – součást Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu Evropské unie – řadu programů na podporu začínajících podniků v oblasti biotechnologií, digitálního zdraví, zdravotnických technologií a terapie v Evropě. Tyto iniciativy vycházejí vstříc potřebám začínajících podniků v různých fázích vývoje – od týmů na začátku jejich cesty až po zavedené společnosti, které hledají další investice.

Český projekt 3D tisku pro nemocnice získá evropskou podporu

7. a 8. listopadu se v milánské inovační čtvrti (MIND) uskutečnilo vůbec poprvé společné finále tří klíčových programů pro zakládání podniků: RIS Innovation Call, InnoStars Awards a Attract to Invest, které jsou určeny pro začínající podniky v jižní, střední a východní Evropě a které provozuje EIT Health InnoStars.

Tato akce, kterou spolupořádal hlavní partner EIT Health InnoStars, společnost Synlab Italia, přivedla do italského centra inovací ve zdravotnictví 40 nadějných začínajících podniků, kterým umožnila navázat smysluplná spojení a posunout svá řešení na další úroveň.

Umožnit lidem opět chodit

Jeden ze tří programů, Attract to Invest, je určen na podporu vyspělejších společností s produkty, které již na trhu jsou a hledají dodatečný kapitál. V této soutěži zvítězila v Miláně společnost MEBSTER.

Tato česká společnost vyvíjí produkt UNILEXA 2.0, inovativní platformu pasivního exoskeletu, která má umožnit osobám s částečným nebo úplným postižením dolních končetin, zejména v důsledku poranění míchy, znovu chodit.

Platforma, která je cenově dostupnou, lehkou a stabilní alternativou, vyplňuje mezeru na trhu mezi tradičními ortézami a nákladnými aktivními exoskelety, a to díky chytrému a kompaktnímu designu, který vyhovuje jak uživatelům, tak terapeutům. Přiložená mobilní aplikace pomáhá fyzioterapeutům sledovat a vyhodnocovat pokroky pacientů.

Čeští vývojáři z DNAnexus pomohou britskému zdravotnickému výzkumu

Move, eat, breathe, sense, think, exercise, repeat

„Snažíme se pomáhat co největšímu počtu lidí s poraněním míchy a vítězství v tomto skvělém programu nám zajistí určité zviditelnění, které by nám mělo umožnit postupovat dál. I když jsem naši společnost porotě představil, není to moje výhra – je to výhra mého týmu. Název naší společnosti, MEBSTER, je zkratka pro move, eat, breathe, sense, think, exercise, repeat – a to je naše rada všem, jak zůstat zdravý,“ řekl Michal Gloger, zakladatel a generální ředitel společnosti MEBSTER.

Druhé místo v kategorii Attract to Invest získala společnost Frontier Management Consulting z Rumunska za PROMED, inovativní software určený pro včasnou diagnostiku rakoviny průdušek a tlustého střeva. Třetí místo získala společnost Luca, digitální platforma pro duševní zdraví vyvinutá v Řecku, která je šitá na míru sportovcům a již byla prodána několika sportovním týmům.

Tři nejlepší týmy získaly ceny ve výši 25 000, 15 000 a 10 000 eur. Kromě toho EIT Health nabízel možnost navázání kontaktů se svými partnery, s poskytovateli zdravotní péče a investory, stejně jako mentoring, simulace jednání v zasedací místnosti a další možnosti, které začínajícím podnikům umožňují lépe získávat finanční prostředky.

Od krytek katétrů po bioinženýrské orgány

V inovační výzvě RIS Innovation Call, která je určena lokálním projektům v oblasti zdravotnictví a jejímž cílem je zahájit inovační cestu ve fázi ověřování konceptu, si všechna tři místa na stupních vítězů zajistily portugalské start-upy. První místo obsadil tým Gotech, který vyvíjí první grafenový, světlem aktivovaný a plně integrovaný kryt katétru (Gocap), který nepřetržitě zabraňuje infekci u dialyzovaných pacientů.

MEBSTER pomáhá ochrnutým lidem zpět na nohy

Třetí program, InnoStars Awards, je určený na podporu start-upů, které přecházejí od prototypů/MVP k produktům připraveným k uvedení na trh. Zde porota udělila 1. místo společnosti Orgavalue. Posláním této portugalské společnosti je odstranit čekací listiny na transplantaci orgánů pomocí jedinečné metody bioinženýrství personalizovaných lidských orgánů, a to tak, že se orgány dárce decelularizují a následně se znovu obnoví buňkami pacienta.

Aby se zdůraznila síla networkingu, měli účastníci akce možnost hlasovat pro své oblíbené start-upy a společně udělili cenu InnoStars Community Award rumunskému týmu, který stojí za MoodZ, což jsou chytré hodinky, které napomáhají zlepšovat duševní zdraví přerušováním REM spánku pomocí vibrací, o nichž je známo, že snižují poruchy nálady.

Setkání mozků v Miláně

„Grandfinále soutěže EIT Health InnoStars 2023 bylo skutečnou oslavou podnikatelské synergie a bezmezných inovací,“ uvedla Mónika Tóth, ředitelka programu RIS (Regional Innovation Scheme) pro EIT Health InnoStars.

Ilustrační fotografie

„Jako EIT Health InnoStars jsme nadšení, že můžeme být součástí jejich cesty a vidět, že mají prospěch z toho, že jsou součástí naší široké komunity inovátorů. EIT Health je o navazování kontaktů. Za poslední čtyři roky jsme do těchto tří programů obdrželi více než 1 000 způsobilých žádostí a podpořili jsme přibližně 190 začínajících podniků, které shromáždily přibližně 40 milionů eur externích investic. Věříme, že i MEBSTER a další vítězové letošního ročníku z dobře využijí sílu této sítě.“

Aby bylo možné navazovat další kontakty, proběhlo také Investorské fórum, na němž zástupci firem rizikového kapitálu a tzv. andělských investorů osvětlili, jaké lidské faktory, kromě pouhých čísel, hledají u zakladatelů start-upů. Atmosféru spolupráce umocnila milánská edice i-Days, série hackathonů pořádaných po celé Evropě, na nichž studenti řešili skutečné výzvy v oblasti zdravotnictví.

V rámci akce pořádané společností Synlab Italy, která je hlavním partnerem EIT Health, měli studenti za úkol vypracovat nápady na zpřístupnění a zefektivnění zdravotnických služeb prostřednictvím technologií ve městech budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva wsczech

• Teritorium: Česká republika | Itálie
• Oblasti podnikání: Biotechnologie

Doporučujeme