Zvýšení potravinové bezpečnosti a podpoření místní produkce tak v dalším kroku předchází rozsáhlé investice do skladování a přepravního řetězce.
Jedna z největších světových developerských firem CBRE uvedla, že v současné době chybí v SAE minimálně 125 000 m2 chlazených skladů. Podle předpovědí analytiků ze stejné firmy, bude také potřeba dalších 80 000 metrů přidat každý rok.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Chlazené skladování je nezbytné pro uchovávání rychle se kazících produktů, jako jsou ovoce, zelenina, mléčné výrobky, maso a farmaceutické produkty. Tyto produkty musí být skladovány při specifických teplotách, aby se zabránilo jejich znehodnocení a prodloužila se jejich trvanlivost. V SAE je tato potřeba obzvláště důležitá kvůli horkému a suchému klimatu a silné závislosti na dovozu potravin, který pokrývá přibližně 80 % potřeb země.
Národní strategie potravinové bezpečnosti SAE do roku 2051 si klade za cíl dosáhnout 50% soběstačnosti ve výrobě potravin, což činí efektivní chlazené skladování klíčovým faktorem pro podporu domácího zemědělství a stabilního zásobování potravinami.
Trh s chladírenskou logistikou, zahrnující skladování a přepravu produktů citlivých na teplotu, měl v roce 2022 hodnotu přibližně 2,37 miliardy USD a do roku 2029 by měl dosáhnout 4,09 miliardy USD, což představuje průměrný roční růst (CAGR) 8,1 %. Tento růst je poháněn rostoucím počtem obyvatel, zvyšujícími se příjmy a rozvojem turistického sektoru, který vyžaduje stále více čerstvých potravin.