Skořice a chilli produkty z Vietnamu mohou porušovat potravinářské normy, varují některé země EU

Vietnamská skořice, organický chilli prášek a jiné produkty z chilli papriček porušují normy bezpečnosti potravin.

Vietnam Sanitary and Phytosanary Notification Authority and Inquiry Point (SPS Vietnam) obdržel varování od Systému rychlého varování Evropské unie pro potraviny a krmiva (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed).

Ilustrační fotografie

Vietnam Pepper and Spice Association doporučila, aby zemědělské a potravinářské produkty vyvážené do EU vždy vyhovovaly předpisům o bezpečnosti potravin tohoto trhu, včetně reziduí pesticidů, konzervačních látek a dalších přísad. Podniky musí u těchto produktů provádět pravidelné testování, aby se zajistilo, že nedojde k obsahu nadměrného množství nežádoucích chemikálií. To nejen pomůže podnikům zlepšit jejich pověst a kvalitu produktů, ale také jim to vytvoří příznivější podmínky pro přístup a expanzi na exportní trhy, uvedla asociace.

Nedávno se EU rozhodla zvýšit frekvenci kontrol u produktů z chilli a dračího ovoce dovážených z Vietnamu. Produkty z chilli papriček podléhají nyní četnosti kontrol ve výši 50 % dovozu na trh EU.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme